Antena 3 CNN International News Violențe la Marșul Steagului în Ierusalim. Incidente similare au precedat războiul dintre Hamas și Israel, la începutul lunii trecute

Violențe la Marșul Steagului în Ierusalim. Incidente similare au precedat războiul dintre Hamas și Israel, la începutul lunii trecute

Mii de participanți s-au adunat, marți, la Marșul Steagului în Ierusalim, pe fondul temerilor că această acțiune a simpatizanților dreptei israeliene ar putea determina reizbucnirea conflictelor cu palestinienii. Manifestarea a fost marcată de mai multe episoade violente, notează CNN.

Violențe la Marșul Steagului în Ierusalim. Incidente similare au precedat războiul dintre Hamas și Israel, la începutul lunii trecute
de Adrian Iclozan    |    15 Iun 2021   •   22:52

Marșul Steagului este o paradă anuală a naționaliștilor evrei care celebrează ocuparea Ierusalimului de Est de către Israel, în 1967, în timpul "Războiului de șase zile".

Văzută ca un test pentru noul cabinet israelian, acestă manifestare a fost anterior contramandată, după ce autoritățile nu au aprobat traseul propus de organizatori.

Marți, participanții au lăsat în urmă Poarta Damascului, unde se adunaseră inițial, și au urmat traseul către Poarta Jaffa și Zidul Plângerii.

Organizatorii au anunțat cu o zi înainte că marșul nu va trece prin cartierul musulman.

Miile de participanți purtând steagul israelian au cântat și au scandat "Ierusalimul e al nostru" și "Aici e casa noastră" în timp ce alții au strigat "moarte arabilor", după cum consemnează echipa CNN care a acoperit evenimentul.

Noul premier israelian, numit "trădător" de participanții la Marșul Steagului

Itamar Ben-Gvir, membrul unei formațiuni de dreapta din Knesset (Parlamentul israelian) a fost ridicat pe umeri de mulțime, menționează sursa citată.

Times of Israel notează că un grup de activiști Likud - partidul fostului premier Benjamin Netanyahu - au întrerup o transmisie a unui post local de televiziune scandând "Bennet, trădătorul", cu referire la noul premier israelian, Naftali Bennet.

Circa 2.000 de polițiști au fost mobilizați pentru a preveni incidentele și pentru a-i ține la distanță pe protestatarii palestinieni.

Ciocniri între palestinieni și poliția israeliană

Autoritățile au decis în cele din urmă să blocheze străzile din împrejurimi.

Surse din Societatea palestiniană de Semilună Roșie menționează că 27 de protestatari au fost răniți de grenade paralizante și gloanțe de cauciuc, în urma ciocnirii cu forțele de securitate israeliene.

Times of Israel citează surse din poliție care spun că, în urma altercațiilor dintre palestinieni și forțele de ordine, au fost arestate 17 persoane. 

Unii dintre protestatari au aruncat polițiștii cu pietre pe traseul urmat de participanții la Marșul Steagului, adaugă sursa citată.

Proteste și în Gaza

În Fâșia Gaza, teritoriu controlat de gruparea Hamas, a fost anunțat, marți, un protest la adresa "ocupației palestiniene", convocat de oficialii palestinieni sub sloganul "Ziua Mâniei".

Tensiunile dintre palestinieni și israelieni în Ierusalimul de Est au precedat cele 11 zile de război între Hamas și statul evreu, încheiat în 20 mai printr-un armistițiu intermediat de Egipt, considerat fragil, dar care a rezistat până în prezent.

Conflictul s-a soldat cu 256 de morți, inclusiv 66 de copii, în Gaza. În Israel, au fost uciși 13 oameni, între care doi copii

×
Subiecte în articol: Marșul Steagului Ierusalimul de est
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close