Antena 3 CNN International News Ucrainenii anunță că au lovit Moscova, crucișătorul emblematic al marinei ruse de război, implicat în incidentul din Insula Șerpilor | Reacția rușilor

Ucrainenii anunță că au lovit Moscova, crucișătorul emblematic al marinei ruse de război, implicat în incidentul din Insula Șerpilor | Reacția rușilor

Relatări contradictorii au apărut, joi dimineață, cu privire la un incident care a avariat grav Moskva (Moscova), nava-amiral a flotei ruse de război în Marea Neagră.

Ucrainenii anunță că au lovit Moscova, crucișătorul emblematic al marinei ruse de război, implicat în incidentul din Insula Șerpilor | Reacția rușilor
Sursa foto: CNN / Maxar Technologies
de Adrian Iclozan    |    14 Apr 2022   •   06:42

Astfel, Maxim Marcenko, administratorul regional din Odesa, a susținut într-o postare pe Telegram că forțele ucrainene au lovit nava Moscova cu rachete "Neptun", provocându-i serioase avarii.

"S-a confirmat faptul că nava lansatoare de rachete Moskva s-a dus astăzi exact acolo unde a fost trimisă de gărzile noastre de frontieră de pe Insula Șerpilor ", a scris Marcenko într-o postare pe Telegram.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a susținut că nava de război Moskva a fost evacuată, după ce un incendiu la bord a detonat muniție, provocând avarii grave.

Agențiile ruse de presă RIA și TASS au transmis că era în curs de stabilire cauza incendiului.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, Moskva (foto următoare) este un crucișător lansator de rachete care a fost construit și dat în funcțiune în 1982.

Oleksii Arestovici, consilier rezidențial ucrainean, spune că Moskva a fost una dintre navele implicate în celebrul, de acum, schimb de replici radio între marina militară rusă și garnizoana ucraineană din Insula Șerpilor, care a precedat bombardamentul asupra insulei.

Nu au apărut, deocamdată, dovezi care să susțină clar niciuna dintre părți în ceea ce privește cauza avariilor de pe Moskva, iar CNN menționează că nu a putut verifica faptele în mod independent.

CNN notează, pe de altă parte, că Marea Neagră este în prezent afectată de vremea rea, care împiedică sateliții să colecteze imagini de la sol.

Imaginile din satelit ale companiei Maxar Technologies au localizat în data de 10 aprilie nava Moskva la nord-vest de Sevastopol.

Ce se știe despre crucișătorul Moskva

Numit inițial "Slava" și rebotezat "Moskva", acest vas de război - despre care relatările ucrainenilor și ale rușilor converg asupra unui singur aspect, avarierea gravă în urma unei explozii - a devenit nava amiral a Flotei ruse la Marea Neagră în anul 2000.

Are 186 de metri lungime și un echipaj de aproximativ 500 de marinari.

Principalele sale arme sunt lansatoarele de rachete anti-navă Vulkan P-1000.

Moskva a jucat un rol-cheie în campania militară a Rusiei în Siria, în sprijinul regimului lui Bashar al-Assad, campanie care a început în 2015.

Foto: nava Moskva în portul Sevastopol din peninsula Crimeea, 7 aprilie 2022

×
Subiecte în articol: Moscova Moskva Odesa rachete Neptun
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close