Antena 3 CNN International News "Nu, deloc!" | Joe Biden a vorbit despre "surpriza" făcută de Turcia la NATO, după ce lui Erdogan i s-au promis avioane F-16

"Nu, deloc!" | Joe Biden a vorbit despre "surpriza" făcută de Turcia la NATO, după ce lui Erdogan i s-au promis avioane F-16

Președintele SUA, Joe Biden, s-a declarat, marți, nerăbdător să vadă Suedia în NATO, după ce au fost înlăturate ultimele obstacole politice în calea aderării acestei țări nordice la organizația militară.

"Nu, deloc!" | Joe Biden a vorbit despre "surpriza" făcută de Turcia la NATO, după ce lui Erdogan i s-au promis avioane F-16
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Iul 2023   •   13:03

Turcia a anunțat că sprijină intrarea Suediei în alianță, conform unei declarații făcute luni seară de Jens Stoltenberg.

Iar marți dimineață, ministrul de Externe de la Budapesta a precizat că ratificarea aderării Suediei la NATO în parlamentul ungar este "doar o problemă tehnică".

Ratificarea trebuie, de asemenea, aprobată de parlamentul turc.

Citește și: SUA susțin livrarea de F-16 în Turcia

La Vilnius, președintele american s-a întâlnit, marți, cu omologul lituanian Gitanas Nauseda. El a semnat în cartea de oaspeți a palatului prezidențial lituanian și s-a așezat alături de Nauseda la o masă mică, timp în care a purtat un scurt dialog cu ziariștii.

"Aștept cu nerăbdare să ne întâlnim foarte curând într-un format de 32 de membri, prin alăturarea Suediei. Sunt încrezător că vom reuși să facem acest lucru", a spus Biden, insistând că angajamentul SUA față de NATO "nu s-a clintit".

Înainte de schimbarea de ultim moment a poziției Turciei față de Suedia, Recep Tayyip Erdogan a primit confirmarea oficială că Joe Biden sprijină furnizarea de avioane F-16 către Ankara.

În acest context, liderul de la Washington a fost întrebat dacă "l-a surprins" baletul politico-diplomatic al lui Erdogan.

"Nu, deloc", a fost răspunsul lui Joe Biden.

Biden: "Interpretăm la propriu Articolul 5: vom apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO"

El a mai spus că, la Vilnius, liderii statelor membre vor discuta despre consolidarea flancul estic al NATO și despre modernizarea capacităților de apărare și descurajare ale organizației

Președintele american a reiterat angajamentul față de Articolul 5 din Tratatul NATO, care spune că un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor membrilor.

"Noi luăm Articolul 5 în sensul propriu: suntem uniți, cu toții, împotriva oricui încalcă teritoriul NATO. Vom apăra fiecare centimetru din el", a subliniat Joe Biden.

×
Subiecte în articol: Joe Biden turcia f-16 NATO Suedia Articolul 5
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close