Antena 3 CNN International News Decretată de Putin, anexarea regiunilor ucrainene a fost pusă la îndoială în Parlamentul rus

Decretată de Putin, anexarea regiunilor ucrainene a fost pusă la îndoială în Parlamentul rus

Camera superioară a Parlamentului de la Moscova, a votat, marți, pentru ca regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie să devină parte a Rusiei.

Decretată de Putin, anexarea regiunilor ucrainene a fost pusă la îndoială în Parlamentul rus
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    04 Oct 2022   •   15:24

Înaintea votului din Consiliul Federației, o senatoare a avertizat că teritoriile respective nu sunt în totalitate sub controlul Rusiei.

"De la data semnării acestor acorduri (de anexare), linia de contact s-a schimbat. În prezent, ni se recomandă să acceptăm în Federația Rusă regiuni ale căror teritorii sunt ocupate parțial de forțele armate ale altei țări", a spus Liudmila Narusova (foto, stânga).

Ea a cerut explicații pentru această situație.

I-a replicat senatorul Andrei Klișas, șeful Comisiei pentru legislație constituțională.

Potrivit acestuia, Curtea Constituțională rusă - ce a decretat drept constituțională anexarea celor patru regiuni - nu se pronunță asupra chestiunilor politice sau asupra realității liniei de contact.

Klișas a reiterat poziția Kremlinului, că autoritățile ruse au intervenit "pentru a proteja drepturile" locuitorilor din cele patru regiuni.

Senatoarea care a cerut explicații este mama Xeniei Sobceak

După discuția din Parlamentul rus, senatoarea Narusova a votat în favoarea legilor de anexare, care au fost adoptate în unanimitate, replicând situația de luni, de la nivelul Dumei de Stat.

Narusova reprezintă în Consiliul Federației republica Tuva, un teritoriu situat în sudul Siberiei.

Ea este mama Xeniei Sobceak, o activistă și prezentatoare de televiziune, care a candidat în 2018 în alegerile prezidențiale din Rusia și a obținut 1,68% din voturi, fiind acuzată la momentul respectiv de unii observatori ai vieții politice interne că a jucat rolul de "pion" al lui Putin pentru a-i submina candidatura lui Aleksei Navalnîi.

În vârstă de 40 de ani, Sobceak recunoaște că în tinerețe a votat pentru Putin dar spune că nu-l mai susține în prezent pe președintele rus.

Putin semnează marți legile de anexare trecute prin Parlament

Legile referitoare la anexarea la Rusia a patru regiuni ucrainene vor fi, cel mai probabil, semnate marți de președintele Vladimir Putin.

Un anunț în acest sens a fost făcut de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Semnarea vine după ce legile respective au fost adoptate, luni și marți, cu unanimitate de voturi în cele două camere parlamentare ale legislativului de la Moscova.

Într-un anunț făcut vineri, președintele rus a spus că "milioanele de oameni care trăiesc în cele patru regiuni vor fi 'pe vecie' cetățeni ai Rusiei".

"Victorie" diplomatică rusă: Phenianul recunoaște anexările

Decizia anexării a venit la capătul unor așa-zise referendumuri derulate în Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, niciunul dintre aceste teritorii nefiind complet sub controlul Rusiei.

"Referendumurile" au fost denunțate drept farse ilegale de către Kiev și de către statele occidentale.

Coreea de Nord era, până marți, singura țară care a recunoscut anexările.

Foto: Liudmila Narusova și Vladimir Putin la comemorarea a 20 de ani de la moartea fostului primar din Sankt Petersburg, Anatoli Sobceak. Sobceak a fost soțul Liudmilei Narusova și este considerat mentorul politic al actualului președinte rus

×
Parteneri
Surpriză în ultimul sondaj pentru Primăria Bucureşti!
x close