Antena 3 CNN International News Planul lui Putin cu țările europene, dezvăluit în discuția cu Erdogan | Cu o zi înainte, liderul rus a îndemnat Europa să deschidă robinetul "Nord Stream 2"

Planul lui Putin cu țările europene, dezvăluit în discuția cu Erdogan | Cu o zi înainte, liderul rus a îndemnat Europa să deschidă robinetul "Nord Stream 2"

Președintele rus a insistat, joi, cu planul său de a oferi gaze țărilor europene printr-o rută alternativă, după incidentele care au avariat gazoductele Nord Stream 1 și 2.

Planul lui Putin cu țările europene, dezvăluit în discuția cu Erdogan | Cu o zi înainte, liderul rus a îndemnat Europa să deschidă robinetul "Nord Stream 2"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    13 Oct 2022   •   16:52

Astfel, Vladimir Putin i-a transmis, joi, omologului turc Recep Tayyip Erdogan că țara acestuia reprezintă "cea mai fiabilă rută" pentru gaze destinate statelor din Europa.

"În ceea ce privește alte energii bazate pe hidrocarburi, inclusiv gazele, livrările noastre sunt în volum total, în conformitate cu solicitările dumneavoastră. De asemenea, efectuăm tranzit prin Turcia către țările europene. Turcia s-a dovedit a fi cea mai fiabilă rută pentru aprovizionarea cu gaze către Europa în prezent", a afirmat președintele rus, în marja summit-ului din capitala kazahă.

De asemena, Putin i-a sugerat lui Erdogan înființarea unui "hub de gaze" în Turcia, care să conteze ca alternativă la Nord Stream.

"Dacă există interes din partea Turciei și a potențialilor noștri cumpărători din alte țări, am putea lua în considerare posibilitatea de a construi un alt sistem de gazoducte și de a crea un hub de gaze în Turcia pentru a vinde în alte țări. În primul rând, către terți. Desigur, către europeni, dacă sunt interesați", specificat președintele rus, conform CNN.

Un astfel de hub ar urma să ajute la "normalizarea" prețurilor, a adăugat el.

Putin: "Prețurile gazelor sunt revoltătoare în prezent. Putem să le reglementăm cu calm, fără zgomot politic"

"Aceste prețuri sunt revoltătoare în prezent. Am putea să le reglementăm cu calm, la un nivel normal al pieței, fără zgomot politic", a continuat Putin.

Perspectiva unui nod central de furnizare a gazului în Europa prin Turcia a fost avansată de liderul de la Kremlin și cu o zi înainte, la un summit energetic desfășurat la Moscova.

El a spus că volumele "pierdute" prin Nord Stream ar putea fi mutate în regiunea Mării Negre, iar principalele rute de aprovizionare cu gaz rusesc în Europa să treacă prin Turcia.

"Asta, desigur, dacă partenerii noștri sunt interesați de acest lucru", a subliniat Putin.

Anterior, el a sugerat europenilor să "deschidă robinetul" gazoductului Nord Stream 2 - care nu a fost dat încă în exploatare comercială -  "dacă vor gaze din Rusia".

×
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close