Antena 3 CNN Externe Putin, mesaj de la Moscova pentru Europa: "Dacă vor, să deschidă robinetul!"

Putin, mesaj de la Moscova pentru Europa: "Dacă vor, să deschidă robinetul!"

Președintele rus a transmis Europei că Rusia poate crește livrările de gaz către țările de pe continent.

Putin, mesaj de la Moscova pentru Europa: "Dacă vor, să deschidă robinetul!"
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Oct 2022   •   14:39

Vorbind la Moscova, în cadrul unui forum energetic, el a evocat perspectiva unui "hub" de gaze naturale pentru statele europene, dar a recunoscut că pentru un astfel de proiect trebuie să fie interesați și "partenerii europeni" ai Moscovei.

"Am putea să ne asigurăm că principalele rute de aprovizionare cu gaze naturale și petrol pentru Europa trec prin Turcia. Astfel, se poate crea un hub energetic pentru Europa în Turcia, desigur, dacă partenerii europeni sunt interesați", a spus el.

Anterior în discursul său, Putin s-a referit la Nord Stream 2, gazoductul blocat de Germania la insistențele SUA, în contextul invaziei ruse în Ucraina.

El a spus că Rusia este gata să înceapă furnizarea de gaze spre Europa prin Nord Stream 2, pe sub Marea Baltică.

Putin: Dacă Europa vrea gaze, să deschidă robinetul Nord Stream 2

Acest gazoduct, avariat în seria de explozii care a afectat și Nord Stream 1, este încă parțial funcțional, potrivit lui Putin.

"Mingea este în curtea Uniunii Europene. Dacă vor, să deschidă robinetul și asta e", a declarat președintele rus.

El a reluat, pe de altă parte, acuzațiile nedovedite conform cărora SUA s-ar afla în spatele exploziilor care au avariat gazoductul Nord Stream 1 și au provocat o scurgere masivă de gaze.

SUA au respins acuzațiile președintelui rus.

Nord Stream 2 nu a funcționat niciodată în regim comercial

Nord Stream 2, gazoductul invocat de Putin pentru suplimentarea livrărilor de gaze în Europa, nu a intrat până în prezent în exploatare comercială.

Conceput pentru a transporta gaz rusesc în Uniunea Europeană și urma să livreze 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, Nord Stream 2 a fost abandonat de Germania cu câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, în februarie.

Pe de altă parte, Nord Stream 1 era operațional la momentul declanșării conflictului, dar Rusia a redus sau întrerupt aprovizionarea prin acest gazoduct în decursul anului, sub diverse pretexte.

Nord Stream 1 a fost închis în urma exploziilor care au dus la scurgeri de gaze iar națiunile occidentale au acuzat un act de sabotaj.

"Gazoductul care trece prin Marea Baltică poate fi reparat, în mod evident, dar asta ar avea sens doar în cazul în care va exista o utilizare ulterioară și dacă aceste reparații sunt justificate din punct de vedere economic, și cu siguranță, atunci când securitatea sa va fi garantată", a spus Putin.

Cu privire la Nord Stream 2, care ar fi rămas parțial funcțional în urma exploziilor, președintele rus și-a exprimat regretul că "nu este voie să-l testăm", notează CNN.

×
Subiecte în articol: Putin Forum energetic Moscova gaze Europa
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close