Antena 3 CNN International News Liderul opoziţiei din Nicaragua a fost arestat pentru spălare de bani

Liderul opoziţiei din Nicaragua a fost arestat pentru spălare de bani

Liderul opoziției din Nicaragua, Cristiana Chamorro, a fost plasat în arest la domiciliu din cauza acuzațiilor de spălare a banilor după ce poliția a făcut o percheziție în casa ei, potrivit familiei sale.

Liderul opoziţiei din Nicaragua a fost arestat pentru spălare de bani
Sursa foto: Facebook/La Teja
de Alexandra Ionescu    |    04 Iun 2021   •   15:49

Poliția din Nicaragua a pătruns în casa unui proeminent lider al opoziției, la o zi după ce a depus oficial acuzații de spălare a banilor împotriva ei, ceea ce a fost văzut ca o încercare de a opri o provocare electorală împotriva liderului autocratic Daniel Ortega.

Cristiana Chamorro, în vârstă de 67 de ani, a fost arestată acasă, la sud de capitala Managua, miercuri, cu 15 minute înainte să dea o conferință de presă virtuală reporterilor.

Imagini live de la televiziunea locală și rețelele sociale au arătat polițiștii care intră și înconjoară casa lui Chamorro, forțând apoi reporterii care au sosit să acopere scena.

Chamorro, fiica fostului președinte Violeta Barrios de Chamorro, urma să candideze la alegerile prezidențiale din 7 noiembrie. Dar marți, procurorii au anunțat că au depus o plângere împotriva ei și au cerut instanței electorale din țară să interzică lui Chamorro să candideze la funcții sau să ocupe funcții publice.

„Interzicerea arbitrară a liderului opoziției reflectă teama lui Ortega de alegeri libere și corecte. Nicaraguanii merită o adevărată democrație", a declarat Antony Blinken, secretarul de stat al SUA pe Twitter.

Șeful Comisiei interamericane pentru drepturile omului a avertizat că Nicaragua se îndreaptă spre „cele mai rele alegeri posibile” și a spus că măsurile împotriva Chamorro au îndepărtat credibilitatea politică a guvernului și a sistemului electoral al țării.

Într-o declarație, Luis Almagro a criticat utilizarea politizată a sistemului juridic al ţării,adăugând: „Aceste tipuri de încălcări sistematice și repetate ale statului de drept delegitimizează procesul electoral înainte ca acesta să înceapă chiar”.

Guvernul din Nicaragua a declarat că Chamorro este anchetată pentru presupuse nereguli financiare legate de Fundația Violeta Barrios de Chamorro pentru Reconciliere și Democrație – grupul neguvernamental numit după mama sa. Chamorro a spus că acuzațiile au fost inventate pentru a o ține în afara cursei.

José Miguel Vivanco, director al Comisiei interamericane pentru drepturile omului a declarat pentru CNN că este foarte îngrijorat în legătură cu acuzaţiile care i se aduc lui Chamorro, şi a cerut comuniăţii internaţionale să ia măsuri.

"Christiana Chamorro este unul dintrre candidaţii care l-ar putea învinge pe Ortega, şi de aceea s-au inventat aceste acuzaţii care nu au niciun fundament"

"Adevărul este că Chrstiana Chamorro, ca orice alt cetăţean din Nicaragua, este lipsită de apărare în faţa acestor încălcări ale drepturilor", a spus el. 

Într-o declarație comună, partidele de opoziție l-au acuzat pe Ortega de „declanșarea unei vânătoare de vrăjitoare” împotriva candidaților, pentru că „se teme să meargă la alegeri libere, transparente și observate”.

Luna trecută, legislativul din Nicaragua a numit o majoritate a magistraților aliniați la partid la guvernul care va supraveghea alegerile din noiembrie. De atunci a descalificat două părți.

În decembrie, legislativul a aprobat o lege despre care criticii spun că este menită să împiedice politicienii din opoziție să participe la alegeri.

Sponsorizat de Ortega, interzice „celor care cer, sărbătoresc și aplaudă impunerea de sancțiuni împotriva statului nicaraguan”.

Ortega, un ex-rebel care a guvernat din 1979 până în 1990, a revenit la putere în 2007 și a câștigat două re-alegeri succesive.

Din 2018, liderul în vârstă de 75 de ani s-a confruntat cu o criză politică declanșată de proteste uriașe împotriva politicilor guvernului său.

Manifestațiile au lăsat 328 de morți și mii în exil, potrivit Comisiei interamericane pentru drepturile omului (CIDH).

Ortega a dat vina pe o încercare eșuată de lovitură de stat susținută de Washington.

×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close