Antena 3 CNN International News Premierul spaniol Pedro Sanchez a primit o scrisoare-capcană similară celei care a explodat la Ambasada Ucrainei din Madrid

Premierul spaniol Pedro Sanchez a primit o scrisoare-capcană similară celei care a explodat la Ambasada Ucrainei din Madrid

Spania a anunțat, joi, că și-a sporit măsurile de securitate, după ce mai multe scrisori cu explozibil au fost depistate de autorități în urma exploziei produse cu o zi în urmă la Ambasada Ucrainei din Madrid.

de Adrian Iclozan    |    01 Dec 2022   •   14:52

Între scrisorile-capcană se numără una adresată premierului Pedro Sanchez (foto).

Scrisoarea pentru Sanchez a sosit la complexul Moncloa (reședința și biroul premierului spaniol) în data de 24 noiembrie.

Serviciul de securitate a interceptat plicul, l-a catalogat drept suspect și l-a detonat într-o explozie controlată într-un perimetru de siguranță, se arată într-o declarație a Ministerului de Interne de la Madrid.

Scrisoarea pe adresa prim-ministrului Sanchez era similară celor expediate la Ambasada Ucrainei din Madrid, la producătorul de armament Instalaza din Zaragoza și la baza militară de aviație din Torrejon de Ardoz, arată sursa citată, conform CNN.

Ultima din această serie de scrisori-capcană a fost interceptată joi dimineață la baza militară. Scanarea plicului a relevat prezența unui "mecanism" în interior.

Plicul era adresat Centrului de Sateliți al bazei din Torrejon.

Aceeași adresă de returnare pe plicul de la ambasadă și pe cel de la fabrica de armament

Scrisoarea explozivă expediată companiei de armament din Zaragoza avea menționată aceeași adresă de returnare ca și plicul care a explodat în ambasada ucraineană, a declarat pentru postul de radio SER Rosa Serano, reprezentanta Guvernului pentru regiunea  Aragon.

"E vorba despre un e-mail care figurează pe ambele plicuri", a spus ea.

Plicul pentru fabrica din Zaragoza venea, aparent, din Ucraina iar autoritățile spaniole suspectează că și scrisoarea de la ambasada din Madrid a plecat tot din Ucraina.

Plicul expediat pe adresa fabricii de armament a sosit la scurt timp după explozia de la Madrid

Un director al fabricii de arme, la curent cu explozia de la Madrid, a anunțat poliția când a sosit plicul la sediul companiei, la scurt timp după incident.

Pirotehniștii au confirmat că plicul conținea explozibil, care ar fi urmat să detoneze la deschidere.

Această scrisoare-capcană a fost, de asemenea, neutralizată.

Presa spaniolă a relatat că firma vizată de plicul cu explozibili ar fi produs lansatoare de rachetă care au fost trimise Ucrainei, însă guvernul de la Madrid nu a confirmat acest aspect.

Incidentele cu scrisori-capcană din Spania sunt în prezent investigate ca acte de terorism.

Ministerul spaniol de Interne a dispus creșterea măsurilor de securitate la toate ambasadele și consulatele din țară, precum și la alte locații care necesită protecție specială.

Securitatea în Spania a fost deja sporită după invazia Rusiei în Ucraina.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close