Antena 3 CNN International News Preşedintele Chinei Xi Jinping promite „reunificare paşnică” cu Taiwanul

Preşedintele Chinei Xi Jinping promite „reunificare paşnică” cu Taiwanul

Președintele chinez Xi Jinping a promis că reunificarea cu Taiwanul va fi făcută prin mijloace pașnice.

Preşedintele Chinei Xi Jinping promite „reunificare paşnică” cu Taiwanul
Sursa foto: Getty Images
de Cerasela Stafie    |    09 Oct 2021   •   15:35

Xi Jinping a ținut, sâmbătă, un discurs la Beijing. Acesta a vorbit în Sala Mare a Poporului, comemorând cea de-a 110-a aniversare a revoluției care a pus capăt ultimei dinastii imperiale a țării.

Președintele a spus că cel mai mare obstacol în calea reunificării este forța „independenței Taiwanului”, făcând referire la oamenii care luptă pentru acest lucru.

”Cei care îşi uită tradiţiile, îşi trădează patria-mamă şi caută să dezbine ţara nu vor avea succes”, a afirmat liderul chinez. China continentală și Taiwanul au fost guvernate separat de mai bine de 70 de ani, de la sfârșitul unui război civil, când naționaliștii învinși au fugit în Taipei.

Partidul Comunist Chinez nu a guvernat niciodată insula cu aproximativ 24 de milioane de oameni, dar, cu toate acestea, Beijingul consideră Taiwanul o parte inseparabilă a teritoriului său.

Acest lucru a fost subliniat și de șeful statului, în discursul său. Acesta a afirmat că problema Taiwanului este una internă pentru China și ”nu permite nicio interferență din exterior”.

”Oamenii nu ar trebui să subestimeze determinarea poporului chinez pentru apărarea suveranitații naționale și a integritații teritoriale. Sarcina reunificării complete a Chinei trebuie realizată și va fi îndeplinită cu siguranță," a precizat președintele.

Declarațiile lui Xi Jinping au venit cu doar o zi înainte de aniversarea oficială a Răscoalei de la Wuchang din 10 octombrie, care este sărbătorită ca Ziua Națională în Taiwan.

Sâmbătă, Xi a declarat că dorește ca reunificarea pașnică să se realizeze în cadrul unei politici „o țară, două sisteme”, similară cu cea folosită în Hong Kong. Totuși, sistemul de guvernare este în general opus Taiwanului.

Cuvântarea liderului chinez a venit pe fondul tensiunilor militare tot mai ridicate dintre cele două țări. În primele patru zile de la începutul lunii octombrie, China a trimis în jur de 150 de avioane de luptă în zona de apărare aeriană a Taiwanului, potrivit Ministerului Apărării al insulei.

 

×
Subiecte în articol: China Taiwan reunificare
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close