Antena 3 CNN International News China ridică miza în Taiwan: a trimis zeci de avioane militare spre insulă pentru a doua zi la rând

China ridică miza în Taiwan: a trimis zeci de avioane militare spre insulă pentru a doua zi la rând

Autoritățile din Taiwan au raportat un nou record de incursiuni ale aviației militare chineze în zona de identificare a apărării aeriene, ADIZ, notează CNN.

China ridică miza în Taiwan: a trimis zeci de avioane militare spre insulă pentru a doua zi la rând
de Adrian Iclozan    |    03 Oct 2021   •   13:56

39 de avioane s-au apropiat, sâmbătă, de insula considerată de Beijing drept parte a teritoriului național.

Datele au fost comunicate de Ministerul Apărării de la Taipei.

Cu o zi înainte, 38 de avioane chineze care au venit în două valuri au efectuat manevre similare.

Autoritățile taiwaneze au arătat că raidul de vineri a implicat cel mai mare număr de aparate militare chineze într-o astfel de operațiune, însă "recordul" avea să fie doborât în următoarea zi.

La fel ca și incursiunea de vineri, cea de sâmbătă s-a desfășurat în două valuri.

Primul a fost constituit din 20 de aparate care au efectuat zboruri pe timp de zi. În al doilea val, desfășurat noaptea, au participat 19 aeronave.

În total, operațiunea Beijingului a angrenat 26 de aparate de vânătoare J-16, 10 aparate de vânătoare Su-30, două avioane de avertizare anti-submarină Y-8 și un aparat KJ-500 pentru operațiuni aeropurtate de avertizare și control.

În replică la raidurile chineze, autoritățile de la Taipei au ridicat aviația de interceptare, au emis avertismente radio și au desfășurat sistemele defensive cu rachete.

Informațiile prezentate de oficiali militari taiwanezi arată că incursiunile de sâmbătă s-au desfășurat în extremitatea sud-vestică a zonei de identificare a apărării aeriene.

De ce trimite sistematic  Beijingul avioane militare spre Taiwan

Analiștii militarii au estimat că incursiunile în ADIZ au atât menirea de a demonstra propriilor cetățeni puterea militară a Chinei cât și rolul de a furniza informațiile și training-ul necesare spionajului și armatei, în cazul unui conflict cu Taiwan.

"Xi Jinping a cerut armatei să își intensifice pregătirea și să se pregătească pentru luptă 'în condiții realiste'.

Prin urmare, nu este foarte surprinzător că armata chineză continuă să zboare în ADIZ-ul taiwanez, ca parte a unui proces de instruire realistă și de pregătire pentru un conflict armat", a declarat Derek Grossman, analist în cadrul grupului de reflecție "RAND Corporation".

Foto: avion de vânătoare chinez J-16

×
Subiecte în articol: China Taiwan
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close