Antena 3 CNN International News Reacție neașteptată a Kremlinului după prăbușirea dronei americane: președinția rusă deplânge lipsa dialogului "la cel mai înalt nivel"

Reacție neașteptată a Kremlinului după prăbușirea dronei americane: președinția rusă deplânge lipsa dialogului "la cel mai înalt nivel"

Relațiile dintre Rusia și SUA se află "în punctul cel mai de jos" și sunt într-o "stare deplorabilă".

Reacție neașteptată a Kremlinului după prăbușirea dronei americane: președinția rusă deplânge lipsa dialogului "la cel mai înalt nivel"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    15 Mar 2023   •   15:46

Declarația a fost făcută, miercuri, de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov (foto, dreapta).

Reacția sa vine după ce Pentagonul a acuzat că un avion de luptă rusesc a forțat o dronă a forțelor aeriene americane să se prăbușească în Marea Neagră.

Potrivit lui Peskov, președintele rus Vladimir Putin a fost informat cu privire la incident, însă nu a existat niciun contact "la cel mai înalt nivel" între Moscova și Washington.

Peskov a adăugat că "Rusia nu a refuzat dialogul constructiv și nu îl refuză nici acum". 

Citește și: "Piloții ruși au primit ordin să provoace prăbușirea dronei americane", spune analistul militar Ion Petrescu 

În ceea ce privește responsabilitatea pentru incident, oficialul rus a făcut trimitere la o declarație a Ministerului Apărării de la Moscova, în care se susține că nu a existat "niciun contact fizic" între aeronava rusă și cea americană.

"Vă sugerez să vă concentrați asupra declarației Ministerului Apărării, care afirmă clar că nu au fost folosite arme și că nu a existat niciun contact fizic", a insistat Peskov.

Drona de tip MQ-9 Reaper (foto, stânga) efectua, marți, operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional, când a fost interceptată și lovită de un avion rusesc, ceea ce a dus la prăbușirea și pierderea ei completă, a declarat generalul James B. Hecker, comandantul Forțelor Aeriene americane din Europa, citat de CNN.

Presa americană a realizat o reconstituire a incidentului, în care aparatul militar rus aruncă pe drona americană combustibil de aviație, apoi îi lovește elicea.

Ambasador rus: "Avioanele americane nu au ce căuta lângă granițele Rusiei"

După incidentul de marți, SUA au calificat intervenția aviației Rusiei drept "nesăbuită, nesigură din punct de vedere al mediului și neprofesionistă".

Ambasadorul rus în SUA a declarat, la rândul său, că Rusia nu dorește o confruntare cu SUA dar a insistat că, în opinia Moscovei, "avioanele americane nu au ce căuta în apropierea graniței rusești".

Incidentul marchează primul contact fizic între aparate militare ruse și americane de la invazia în Ucraina iar analiștii politici anticipează că este posibil să crească tensiunile dintre cele două puteri nucleare.

×
Subiecte în articol: Dmitri Peskov MQ-9 Reaper dialog
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close