Antena 3 CNN International News Cum au ajuns rușii să publice pe internet informații secrete din SUA și de la NATO privind Ucraina | Pentagonul, "la curent cu situația"

Cum au ajuns rușii să publice pe internet informații secrete din SUA și de la NATO privind Ucraina | Pentagonul, "la curent cu situația"

Pentagonul investighează aparenta scurgere de informații militare clasificate ale SUA și NATO despre Ucraina care circulă pe rețelele de socializare sub forma unor capturi de ecran.

Cum au ajuns rușii să publice pe internet informații secrete din SUA și de la NATO privind Ucraina | Pentagonul, "la curent cu situația"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Apr 2023   •   16:27

Sabrina Singh, adjunct al secretarului de presă de la Departamentul american al Apărării, a refuzat să se pronunțe asupra autenticității documentelor, dar a precizat că instituția sa este la curent cu rapoartele privind postările de pe rețelele de socializare, iar problema este analizată. 

CNN a examinat unele dintre imaginile care circulă pe Twitter și Telegram, dar nu a putut concluziona dacă acestea se referă la documente autentice sau au fost trucate. 

CNN îl citează, de asemenea, pe Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Ucrainei, care a estimat că în spatele presupusei scurgeri de informații se află Rusia.

Potrivit oficialului ucrainean, documentele pe care le-ar fi distribuit rușii nu sunt autentice, nu au nicio legătură cu planurile reale ale Ucrainei și se bazează pe "o mare cantitate de informații fictive".

Citește șiUn oficial din Belarus dezvăluie ce se întâmplă cu armele nucleare amplasate de Rusia

Podoliak a calificat aparenta scurgere drept "praf în ochi" și a concluzionat că, dacă Rusia ar fi primit, într-adevăr, pregătiri de scenarii militare (ale Ucrainei și aliaților ei, n.r.), nu le-ar fi făcut publice.

Apariția documentelor, fie că sunt autentice sau nu, a crescut atenția asupra momentului încă neclar al preconizatei contraofensive ucrainene.

Una dintre imaginile care a circulat pe canalele rusești de pe Telegram și care a fost analizată de CNN este o fotografie a unei copii pe hârtie a unui document intitulat "US, Allied & Partner UAF Combat Power Build".

O alta este bazată pe un document numit "Russia/Ukraine Joint Staff J3/4/5 Daily Update (D+370)".

J3 se referă la Directoratul de operațiuni al Statului Major Interarme al armatei americane, în vreme ce Directoratul J4 se ocupă de logistică și inginerie, iar J5 propune strategii, planuri și recomandări politice.

Cotidianul The New York Times, care a dezvăluit în premieră investigația Pentagonului, a relatat că unele dintre imaginile care circulă online descriu informații care ar putea fi utile Rusiei, cum ar fi rapiditatea cu care ucrainenii consumă munițiile folosite în sistemele de rachete furnizate de SUA.

Foto: Pentagonul, clădirea Departamentului Apărării din SUA 

×
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close