Antena 3 CNN International News Rusia a oprit înaintarea spre Kiev și a trecut în defensivă, spun surse americane | Moscova mută în Ucraina militari din Georgia

Rusia a oprit înaintarea spre Kiev și a trecut în defensivă, spun surse americane | Moscova mută în Ucraina militari din Georgia

Forțele ruse din jurul capitalei ucrainene sunt în prezent în poziții defensive iar mișcările terestre către Kiev au încetat, cu toate că atacurile cu avioane și rachete cu rază lungă continuă încă.

Rusia a oprit înaintarea spre Kiev și a trecut în defensivă, spun surse americane | Moscova mută în Ucraina militari din Georgia
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    25 Mar 2022   •   21:35

Evaluarea situației curente aparține unui oficial de rang înalt din Departamentul american al Apărării, citat de CNN.

Estimările americane arată că forțele ucrainene încă rezistă acolo unde i-au împins pe ruși înapoi, la est de Kiev.

De asemenea, există indicații conform cărora forțele Kievului îi resping pe ruși în jurul orașului Cernihiv, situat în nordul țării.

Makariv, localitate din apropiere de Kiev, este, de asemenea, foarte disputată, cel puțin, și ar putea fi sub control ucrainean, a adăugat oficialul citat de CNN.

În paralel, SUA au informații care arată că armata rusă își mută în Ucraina trupele staționate în teritoriile ocupate în Georgia, ca întăriri.

Pentagonul nu a furnizat un număr al soldaților deplasați de Moscova în Ucraina sau o cronologie a acestor mișcări.

CNN: Pentagonul nu știe unde ar urma să fie desfășurate trupele aduse din Georgia

Trupele ruse staționează în Georgia din 2008, de când Rusia a invadat această țară aflată la granița sa de sud-vest.

CNN, care citează o sursă oficială de la Pentagon, arată că Departamentul american al Apărării nu știe în ce zonă a Ucrainei ar urma să fie desfășurate aceste trupe.

Rusia a anunțat, vineri, că "aproape a încheiat" prima fază a "operațiunii militare" din Ucraina și că urmează să se concentreze în viitorul apropiat pe "eliberare completă" a regiunii Donbas, unde se află cele două republici separatiste.

De asemenea, SUA estimează că armata rusă are 22 de nave în Marea Neagră.

Dintre acestea, 15 nave sunt pentru luptă la suprafață, majoritatea celorlalte sunt nave-amfibii

"I-am văzut (pe ruși) trecând în Marea Azov pentru un asalt amfibiu, pentru susținerea ofensivei asupra orașului Mariupol. Nu i-am văzut mutându-se spre Odesa", a adăugat sursa citată de CNN.

Foto: tanc al trupelor separatiste din Donețk, martie 2022

×
Subiecte în articol: Kiev defensivă Rusia Donbas
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close