Antena 3 CNN International News Se întoarce soarta războiului? Ucrainenii au înălțat steagul într-un oraș recapturat în apropiere de Kiev

Se întoarce soarta războiului? Ucrainenii au înălțat steagul într-un oraș recapturat în apropiere de Kiev

Un contraatac ucrainean la nord și la vest de capitala Kiev amenință eforturile Rusiei de a încercui orașul, precum și capacitatea forțelor ruse de a reaproviziona unitățile avansate, expuse în zona nordică a capitalei.

Se întoarce soarta războiului? Ucrainenii au înălțat steagul într-un oraș recapturat în apropiere de Kiev
Sursa foto: Twitter @michaelh992
de Adrian Iclozan    |    22 Mar 2022   •   18:52

Imagini verificate luni prin geolocație și menționate de CNN arată cum soldații ucraineni au arborat drapelul național pe o clădire din orașul Makariv, situat la aproximativ 65 de kilometri vest de Kiev.

Marți, Forțele Armate ucrainene au distribuit o postare pe rețelele de socializare în care anunță că au recâștigat controlul asupra acestui oraș cu poziție strategică.

"După 24 de ore de lupte, steagul Ucrainei a fost ridicat la Makariv, în timp ce rușii s-au retras", se spune în postarea distribuită pe Facebook.

Orașul este poziționat strategic la vest de Kiev.

Makariv: fiecare a doua clădire civilă, lovită de bombardamente

Șeful poliției regionale din Kiev, Andrii Nebitov, a vizitat Makariv luni.

Un videoclip realizat în timpul vizitei sale arată amploarea distrugerilor provocate de lupte într-un oraș aparent pustiu.

"Fiecare a doua clădire civilă sau rezidențială a fost distrusă sau avariată de bombardamentul artileriei ruse. Aproape că nu există oameni în oraș care să fie evacuați", a spus Nebitov.

Oficialul ucrainean a menționat că Makariv este încă bombardat iar regiunea învecinată orașului este încă disputată.

Surse militare au precizat că tirurile de artilerie vin dintr-o zonă aflată la cinci kilometri spre nord, aflată încă sub controlul rușilor.

Mosciun: ucrainenii au intrat în oraș, la 35 de kilometri de Kiev

Un alt material video verificat prin geolocație de CNN înfățișează trupe ucrainene în localitatea Mosciun, la 35 de kilometri nord de Kiev.

Filmarea pare să fi fost realizată în ultimele două zile.

În imagini se văd vehicule blindate ale armatei ruse, distruse în lupte.

CNN notează că inundarea albiei râului Irpin e de natură să pună dificultăți logistice trupelor ruse din zonă, la fel ca și distrugerea unui pod feroviar la nord de orașul cu același nume.

Dacă forțele ucrainene își consolidează câștigurile, pozițiile cele mai avansate ale rușilor de la Bucha (Bucea) și Hostomel (Gostomel), în proximitatea nordică a Kievului, riscă să fie încercuite, mai precizează CNN.

SUA confirmă eforturile contraofensive ale ucrainenilor

Forțele ucrainene încearcă să recupereze teritoriul câștigat de ruși în ultimile zile, spune un oficial american de rang înalt din Departamentul Apărării, citat de CNN.

Acesta a citat luptele de la Herson, unde apărarea ucraineană încearcă să recâștige orașul, dar și presiunea exercitată asupra forțelor ruse situate la nord-est de Mykolaiv, forțate  să se repoziționeze la sud de oraș.

Oficialul, care nu a putut precizat dacă aceste mișcări sunt parte a unui plan operațional mai amplu al ucrainenilor, a caracterizat defensiva Kievului drept "suplă" și "rapidă".

×
Subiecte în articol: Makariv Andrii Nebitov Kiev contraofensivă
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close