Antena 3 CNN International News Reacția SUA, după ce vice-ministrul Serghei Riabkov a spus că Rusia nu intenționează să atace Ucraina

Reacția SUA, după ce vice-ministrul Serghei Riabkov a spus că Rusia nu intenționează să atace Ucraina

Ministrul adjunct de externe de la Moscova a fost citat prompt de presa internațională, luni, după ce a spus, în urma discuțiilor de la Geneva, că Rusia "nu intenționează" să atace Ucraina.

Reacția SUA, după ce vice-ministrul Serghei Riabkov a spus că Rusia nu intenționează să atace Ucraina
Sursa foto: CNN
de Adrian Iclozan    |    10 Ian 2022   •   21:08

Specialiștii în politică internațională și cei familiarizați cu subtilitățile limbajului diplomatic au remarcat că Serghei Riabkov nu a spus că Rusia nu va ataca Ucraina, ci doar că "nu are intenția de a ataca".

El a recunoscut, totodată, că partea rusă nu a obținut de la partea americană garanția faptului că Ucraina nu va fi primită în NATO.

La rândul său, secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, care discutat timp de opt ore cu vice-ministrul rus la Geneva, a arătat că partea americană privește cu rezervă declarația ministrului rus și a atenționat că acestă declarație nu este susținută de realitatea masivei forțe militare ruse masate la granița cu Ucraina.

"Nu cred că veți fi surprinși să auziți că Rusia ne-a spus, așa cum a spus și public, că nu intenționează să invadeze (Ucraina). Că sunt manevre și exerciții.

Însă aș face observația că niciuna dintre aceste manevre și exerciții nu ne-a fost anunțată (părții americane, n.r.) și este un lucru uzual să ne notificăm, unii altora, exercițiile atunci când putem dovedi că, de fapt, nu au nicio intenție (de invazie), prin dezescaladare și revenirea soldaților în cazărmi", a spus Wendy Sherman, după discuțiile de luni.

Ea a arătat că Moscova poate iniția această detensionare "trimițând în cazărmi" soldații masați la frontieră în ultimele săptămâni.

Întrebată dacă omologul ei rus, Serghei Riabkov, a dat garanții în acest sens, diplomatul american a răspuns: "Nu cred că știm răspunsul la această întrebare".

 

×
Subiecte în articol: Serghei Riabkov Wendy Sherman Ucraina atac
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close