Antena 3 CNN International News S-a pornit tăvălugul: Slovacia a blocat importurile de cereale din Ucraina | Polonia și Ungaria au adoptat decizii similare

S-a pornit tăvălugul: Slovacia a blocat importurile de cereale din Ucraina | Polonia și Ungaria au adoptat decizii similare

Slovacia a anunțat că suspendă importurile de cereale din Ucraina.

S-a pornit tăvălugul: Slovacia a blocat importurile de cereale din Ucraina | Polonia și Ungaria au adoptat decizii similare
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Apr 2023   •   13:53

Decizia, comunicată luni de un purtător de cuvânt al guvernului slovac, are caracter temporar, transmite CNN.

Anterior, Polonia și Ungaria au anunțat decizii similare, care nu se referă doar la cereale, ci vizează și alte produse alimentare din Ucraina.

Bulgaria a comunicat, la rândul său, că ia în calcul o asemenea măsură.

După ce guvernul de la Varșovia a anunțat, sâmbătă, interdicția asupra importurilor de cereale și produse alimentare ucrainene, Kievul a reacționat spunând că "regretă decizia" Poloniei și s-a declarat dispus să coopereze în cadrul unei anchete privind orice posibile abuzuri.

Citește și: Uniunea Europeană reacționează după ce Polonia și Ungaria au interzis importurile de cereale și alimente din Ucraina

Partea polonă a menționat că a adoptat interdicția cu scopul de a proteja piața agricolă internă împotriva destabilizării.

Duminică, ministrul Agriculturii din Ungaria, Istvan Nagy, a anunțat că Budapesta interzice temporar importul de cereale, semințe oleaginoase și alte produse agricole din Ucraina.

Când Rusia a invadat Ucraina, a blocat porturile și rutele maritime folosite pentru exportul de cereale ucrainene către Africa și Orientul Mijlociu.

În replică, Uniunea Europeană a ridicat taxele pe cerealele din Ucraina pentru a facilita tranzitul și distribuția, pe rute europene, către aceste piețe globale. 

De atunci, grânele ucrainene au intrat în Polonia, dar mare parte din ele au rămas în țară, ceea ce a dus la scăderea prețului și la pierderi financiare semnificative pentru fermierii polonezi. 

×
Subiecte în articol: Slovacia import cereale Ucraina Polonia Ungaria
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close