Antena 3 CNN International News Statele lumii discută în Arabia Saudită cum să pună capăt războiului din Ucraina | Rusia nu a fost invitată | Biden își trimite consilierul pentru Securitate Națională

Statele lumii discută în Arabia Saudită cum să pună capăt războiului din Ucraina | Rusia nu a fost invitată | Biden își trimite consilierul pentru Securitate Națională

Consilierul pentru Securitate Națională al președintelui Joe Biden, Jake Sullivan, urmează să participe în Arabia Saudită la discuții vizând încetarea războiului din Ucraina.

Statele lumii discută în Arabia Saudită cum să pună capăt războiului din Ucraina | Rusia nu a fost invitată | Biden își trimite consilierul pentru Securitate Națională
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    01 Aug 2023   •   11:37

Informația este difuzată de CNN, care citează oficiali americani.

Evenimentul va avea loc pe 5 și 6 august în orașul Jeddah, cu participarea a 30 de state, conform informațiilor publicate în premieră de The Wall Street Journal.

Între participanți se numără reprezentanți ai țărilor din Uniunea Europeană, din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Chile, Egipt, Indonezia, Mexic și Zambia.

Rusia nu ar urma să participe la discuții, nefiind invitată, relatează Al Jazeera, care citează AFP.

Citește și: Ucraina și-a prezentat rezultate contraofensivei în sudul și în estul țării | Kremlinul spune că ajutorul militar al NATO a fost "irosit"

The Wall Street Journal a scris că oficialii ucraineni și cei occidentali speră ca eforturile de la Jeddah să se concretizeze într-un summit de pace mai târziu în cursul acestui an, unde liderii internaționali să adere la un set de principii menit să ducă la încheierea conflictului armat.

Oficial de la Kiev: "Se va discuta planul în zece puncte propus de Ucraina"

Andrii Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a postat pe Telegram că discuțiile din Arabia Saudită vor examina planul de pace ucrainean în zece puncte.

"Implementarea acestui plan nu va asigura doar pacea în Ucraina, ci va crea și mecanismele de contracarare a noi conflicte în lume", a opinat Yermak.

Planul de pace elaborat de Kiev include restaurarea integrității teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor ruse, eliberarea tuturor prizonierilor, instituirea unui tribunal pentru judecarea celor responsabili pentru agresiunea armată și stabilirea de garanții de securitate pentru țara atacată de Rusia.

Discuțiile găzduite de Arabia Saudită reprezintă a doua tentativă întreprinsă de Ucraina pentru a-i solidariza pe liderii internaționali cu perspectiva Kievului asupra felului în care ar trebui să se încheie războiul.

O primă rundă de discuții pe aceeași temă a avut loc la începutul acestui an, la Copenhaga.

CNN: Arabia Saudită, aleasă pentru relațiile bune cu China

De această dată, a fost aleasă Arabia Saudită, pe seama relației bune a acestei țări cu China, a explicat un oficial american.

Deși nu este de așteptat ca Beijingul să participe la discuții, oficialii americani au încurajat în mod public China în ultimele luni să joace un rol constructiv în soluționarea războiului din Ucraina.

Totuși, până în prezent nu a apărut niciun semnal că statul comunist ar fi inițiat măsuri în perspectiva unui deznodământ pașnic. 

"Am reiterat că am saluta ca Beijingul să joace un rol constructiv, alături de alte națiuni, pentru o pace dreaptă, bazată pe principiile Cartei Națiunilor Unite", a declarat secretarul de stat Antony Blinken la Beijing, în luna iunie.

Foto: Militarii ruși din Corpul 2 de armată al Grupului de forțe sudice trag cu un sistem de rachete sol-aer 9K33 Osa asupra unei poziții în regiunea ucraineană Lugansk, Ucraina, iulie 2023

×
Parteneri
Crimă pe stradă, în plină zi! O femeie din Olt a fost ucisă de soț
x close