Antena 3 CNN International News SUA pregătesc trimiterea de mii de soldați în România înainte ca Putin să invadeze Ucraina

SUA pregătesc trimiterea de mii de soldați în România înainte ca Putin să invadeze Ucraina

SUA și câțiva aliați discută desfășurarea a mii de soldați suplimentari în statele NATO din Europa de Est înainte de orice posibilă invazia a Rusiei în Ucraina.

SUA pregătesc trimiterea de mii de soldați în România înainte ca Putin să invadeze Ucraina
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    26 Ian 2022   •   17:31

Măsura se dorește o dovadă de sprijin în fața agresiunii continue a Moscovei, au declarat pentru CNN trei oficiali americani familiarizați cu discuțiile.

Desfășurările de trupe ar fi similare cu grupurile de luptă avansate staționate în prezent în țările baltice și în Polonia, au arătat doi oficiali ai Departamentului apărării.

Printre țările care iau în calcul să accepte prezența noilor trupe se numără România, Bulgaria și Ungaria, precizează CNN.

În fiecare dintre aceste state ar urma să fie trimiși aproximativ 1.000 de militari.

Nu au fost luate încă deciziile finale.

SUA și Marea Britanie sunt printre membrii NATO care iau în considerare noile desfășurări înainte de potențiala invazie a Rusiei.

Însă nu toți cei 30 de membri NATO sunt dispuși să se implice într-o astfel de operațiune, potrivit unui diplomat european.

Prin urmare, SUA discută în vederea trimiterii de forțe suplimentare pe o bază bilaterală sau, așa cum arătat un oficial, printr-o "coaliție a celor dispuși" la un astfel de demers.

Schimbare de strategie a SUA: Forțe suplimentare pe flancul estic înainte de invazie

Varianta desfășurării de noi forțe mai aproape de Rusia înaintea unei potențiale invazii marchează o schimbare de strategie a administrației american, care anterior încerca să evite acțiuni susceptibile să provoace și mai mult Moscova, comentează CNN

O astfel de mișcare ar putea fi invocată de Kremlin ca exemplu al amenințării NATO, de care Moscova se folosește pentru a-și justifica acumularea de trupe de-a lungul granițelor cu Ucraina.

Luni, secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat că SUA au pus 8.500 de militari ai SUA în stare de alertă, pentru cazul în care se constituie o Forță de răspuns a NATO și este nevoie rapid de participarea americanilor.

CNN notează că marea majoritate a acestor forțe de răspuns au drept scop activități susținute de toate statele NATO.

SUA și NATO au deja zeci de mii de alte trupe în Europa, pe care le pot folosi în orice desfășurare suplimentară către aliații est-europeni, adaugă sursa citată. 

×
Subiecte în articol: SUA soldati România Ucraina invazie
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close