Antena 3 CNN International News SUA, avertisment după incidentele de la Zaporojie, care au culminat cu deconectarea centralei nucleare de la rețeaua de electricitate

SUA, avertisment după incidentele de la Zaporojie, care au culminat cu deconectarea centralei nucleare de la rețeaua de electricitate

Un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat al SUA a avertizat, joi, că acțiunile Rusiei la centrala nucleară Zaporojie au crescut riscul de eliberare a radiațiilor nucleare în mediul înconjurător.

SUA, avertisment după incidentele de la Zaporojie, care au culminat cu deconectarea centralei nucleare de la rețeaua de electricitate
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Aug 2022   •   19:25

Rusia "a creat un risc grav de incident nuclear, de eliberare periculoasă de radiații ce ar putea amenința nu numai oamenii și mediul înconjurător din Ucraina, ci și țările vecine și întreaga comunitate internațională", a spus Bonnie Jenkins, subsecretar de stat american pentru Controlul Armelor și Securitate Internațională, conform CNN.

Jenkins a reiterat apelurile ca Rusia să-și înceteze activitățile militare în jurul centralei.

Ea a subliniat, de asemenea, necesitatea ca Agenția Internațională pentru Energie Atomică să poată vizita și inspecta complexul atomo-electric.

Joi, ultima linie funcțională care alimenta cu energie electrică centrala Zaporojie a fost deconectată de două ori, potrivit autorității de reglementare nucleară a statului ucrainean.

Drept urmare, mecanismele de siguranță s-au activat iar reactoarele au fost oprite.

Alimentarea cu energie electrică a centralei este esențială pentru procesul de răcire a reactoarelor și a combustibilului nuclear folosit și depozitat în unități speciale, în perimetrul complexului.

Guvernatorul instalat de ruși în Zaporojie a anunțat în cursul după-amiezii refacerea alimentării cu electricitate la unitățile energetice, repornirea unui reactor și reluarea furnizării de electricitate pentru populația din zonă.

×
Subiecte în articol: Bonnie Jenkins SUA Zaporojie
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close