Antena 3 CNN International News SUA, reacție la vizita lui Xi Jinping în Rusia: "Îl încurajăm pe președintele Chinei să fie constructiv în discuția cu Zelenski"

SUA, reacție la vizita lui Xi Jinping în Rusia: "Îl încurajăm pe președintele Chinei să fie constructiv în discuția cu Zelenski"

Secretarul de stat american Antony Blinken a comentat vizita în Rusia a președintelui Xi Jinping, remarcând că aceasta a avut loc la câteva zile după ce Curtea Penală Internațională de la Haga a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin.

de Adrian Iclozan    |    21 Mar 2023   •   11:00

"China nu se simte răspunzătoare să tragă Kremlinul la răspundere pentru atrocitățile comise în Ucraina și, în loc chiar să le condamne, mai degrabă oferă acoperire diplomatică Rusiei pentru a continua să comită aceleași crime", a declarat șeful diplomației de la Washington.

Potrivit lui Blinken (foto, dreapta), orice apel la o încetare a focului care nu include plecarea forțelor rusești de pe teritoriul ucrainean ar fi, de fapt, un sprijin pentru ratificarea capturării regiunilor controlate de trupele Moscovei.

"Asta i-ar permite președintelui Putin să își odihnească și să-și refacă trupele și să reînceapă, apoi, războiul într-un moment mai avantajos pentru Rusia", a adăugat el.

Poziția lui Blinken a fost reflectată și de John Kirby (foto, stânga), purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă.

Citește și: Ucraina primește "sprijinul neclintit" al unui aliat important din Asia, în timp ce Vladimir Putin și Xi Jinping discută la Moscova

"L-am încurajat pe președintele Xi să pledeze pentru acest punct esențial, care trebuie să includă retragerea forțelor rusești de pe teritoriul ucrainean, în conformitate cu Carta ONU. Întregii lumi i-ar plăcea să vadă sfârșitul conflictului, mai ales ucrainenilor, care și-au prezentat propriul plan de pace, bazat pe aceleași principii ale ONU.

Sperăm că președintele Xi îl va convinge pe președintele Putin să înceteze bombardarea orașelor, spitalelor și școlilor din Ucraina, să pună capăt atrocităților și să-și retragă trupele.

Suntem îngrijorați că, în schimb, China va cere, din nou, încetarea focului cu trupele rusești în interiorul teritoriului suveran al Ucrainei. Și orice încetare a focului care nu abordează îndepărtarea forțelor ruse din Ucraina ar ratifica efectiv cuceririle ilegale ale Rusiei.

Prin urmare, îl încurajăm pe președintele Xi să joace un rol constructiv în discuția cu președintele Zelenski, lucru pe care nu l-a făcut de când a început invazia. Noi credem că Beijingul ar trebui să audă în mod direct ce au de spus ucrainenii, nu doar rușii", a spus John Kirby.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close