Antena 3 CNN International News Ucraina primește "sprijinul neclintit" al unui aliat important din Asia, în timp ce Vladimir Putin și Xi Jinping discută la Moscova

Ucraina primește "sprijinul neclintit" al unui aliat important din Asia, în timp ce Vladimir Putin și Xi Jinping discută la Moscova

În timp ce președintele chinez Xi Jinping și omologul rus, Vladimir Putin, discută la Moscova în format extins, în cea de-a doua zi a vizitei liderului de la Beijing, la Kiev are loc un alt dialog important, din perspectiva conflictului din Ucraina.

Ucraina primește "sprijinul neclintit" al unui aliat important din Asia, în timp ce Vladimir Putin și Xi Jinping discută la Moscova
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    21 Mar 2023   •   10:09

Ministerul de Externe al Japoniei a confirmat că premierul Fumio Kishida se întâlnește marți, la Kiev, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Sursa citată a precizat că șeful guvernului de la Tokyo va exprima "solidaritatea și sprijinul neclintit al Japoniei pentru Ucraina" și "respectul său pentru curajul și perseverența poporului ucrainean, care se ridică pentru a-și apăra patria".

"Premierul Kishida va respinge cu hotărâre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și schimbarea unilaterală a stării de fapt prin forță și își va reconfirma hotărârea de a susține ordinea internațională bazată pe statul de drept", se arată în declarația ministerului japonez.

Citește și: Rusia, umilită militar în Crimeea chiar în timpul discuțiilor dintre Vladmir Putin și Xi Jinping 

Vizita-surpriză a lui Kishida (foto, dreapta) are loc în timp ce liderul chinez Xi Jinping efectuează o călătorie de trei zile Moscova, cu intenția de a discuta planul de pace propus de Beijing pentru încetarea conflictului din Ucraina.

Este pentru prima dată când un prim-ministru japonez vizitează o țară în care au loc lupte, de la cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit televiziunii publice japoneze NHK.

CNN: "Vizitele de la Moscova și Kiev subliniază diviziunea statelor Asiei de Nord-Est față de războiul din Ucraina"

De asemenea, este prima vizită în Ucraina a unui membru asiatic al grupului G7, al celor mai dezvoltate națiuni, și prima a unui aliat al Statelor Unite în regiune.

Vizita premierului nipon la Kiev și cea a președintelui chinez la Moscova subliniază diviziunile profunde din nord-estul Asiei față de războiul din Ucraina, comentează CNN.

Japonia s-a angajat să furnizeze un ajutor substanțial pentru Kiev, în timp ce China rămâne o voce solitară care susține un președinte rus din ce în ce mai izolat, pe numele căruia Curtea Penală Internațională de la Haga a emis un mandat de arestare pentru crime de război, adaugă sursa citată.

După vizita la Kiev, prim-ministrul japonez se va deplasa, miercuri, în Polonia.

×
Parteneri
Cod galben de vreme rea pentru jumătate de țară
x close