Antena 3 CNN International News Poliția americancă a comunicat bilanțul provizoriu al crimelor în masă din Lewiston: cel puțin 18 oameni uciși

Poliția americancă a comunicat bilanțul provizoriu al crimelor în masă din Lewiston: cel puțin 18 oameni uciși

Cel puțin 18 persoane au fost ucise în două locații din orașul Lewiston, statul Maine, de către un suspect înarmat care a deschis focul miercuri, cu puțin timp înainte de ora locală 19 (ora 2 noaptea a zilei de joi în România).

de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Oct 2023   •   06:20

Autoritățile au organizat o conferință de presă la Primăria din Lewsiton, la 15 ore după atacurile mortale

Update 18:00 Bilanțul provizoriu al crimelor în masă din Lewiston: cel puțin 18 oameni uciși

Cel puțin 18 persoane au fost ucise în atacurile armate în masă comise miercuri seară în orașul Lewiston din statul american Maine.

Anunțul a fost făcut joi seară (după fusul orar al României) de Janet Mills, guvernatoarea statului american, într-o conferință de presă.

Alte 13 au fost rănite, a precizat ea.

Cadavrele șapte dintre persoanele ucise au fost găsite la o sală de bowling, Just-In-Time Recreation, a declarat William G. Ross, de la poliția statului Maine.

Cele șapte victime sunt o femeie și șase bărbați. Toți au murit în urma rănilor provocate prin împușcare de atacator.

Alți opt bărbați au fost împușcați mortal la localul Schemengees Bar & Grille.

Reprezentantul poliției a menționat încă trei victime, ale căror cadavre au fost transportate la morgile spitalelor locale.

Poliția îl căuta, încă, pe suspect la ora acestei actualizări.

În primele ore după atacuri, Biroul șerifului din districtul Androscoggin a difuzat fotografii ale acestui individ, identificat ulterior drept  Robert Card, un bărbat de 40 de ani.

***Suspect for identification *** email responses to dispatch@androscoggincountymaine.gov or reply on Facebook...

Publicată de Androscoggin County Sheriff's Office pe Miercuri, 25 octombrie 2023

Update 15:24 FBI se alătură eforturilor de localizare a suspectului în crimele din Lewiston

Agenți de la Biroul Federal de Investigații, FBI, Biroul pentru Alcool, Tutun, Arme de Foc și Explozivi (ATF), de la Departamentul pentru Securitate Internă și de la alte agenții federale din SUA s-au alăturat căutării bărbatului suspectat de uciderea a cel puțin 16 persoane în două atacuri armate petrecute miercuri seară în orașul Lewiston din statul Maine.

La mai bine de o jumătate de zi de la crimele în masă, erau în plină desfășurare operațiunile pentru depistarea suspectului Robert Card, de 40 de ani, instructor autorizat de arme de foc și având un trecut de afecțiuni psihice.

FBI a trimis zeci de agenți - inclusiv din forțele SWAT - pentru a asista poliția locală și statală, care conduce investigația.

Potrivit CNN, investigatorii analizează semnalele telefoanelor mobile pentru a încerca să identifice mișcările lui Robert Card în orele și zilele dinaintea crimelor.

De asemenea, este investigată eventuala activitate a suspectului pe rețelele sociale.

Update 14:26 Poliția le cere oamenilor din Bowdoin să rămână la adăpost

Poliția din statul american Maine le-a cerut rezidenților din localitatea Bowdoin să rămână la adăpost, în timp ce operațiunile pentru depistarea lui Robert Card, suspectul în crimele din masă comise în Lewsiton, continuau în cursul zilei de joi.

Bowdoin se află la aproximativ 14 mile de Lewiston, unde cel puțin 16 oameni au murit după ce suspectul a deschis focul în două locații din oraș.

Conform autorităților americane, Robert Card figurează cu ultimul domiciliu cunoscut în Bowdoin, pe Meadow Road, la numărul 941.

Update 13:43 Atacurile din Lewsiton reprezintă al 567-lea caz de atac în masă cu armă de foc în SUA, anul acesta

Cel mai recent atac armat în masă, soldat cu cel puțin 16 morți și zeci de răniți în orașul Lewiston din statul Maine, se adaugă unei liste de 565 astfel de cazuri raportate în Statele Unite în acest an, relatează CNN, citând informțiile Gun Violence Archive.

Organizația nonprofit și CNN definesc împușcăturile în masă drept incidentele în care patru sau mai multe persoane sunt împușcate, fără a-l include pe trăgător.

Un alt sondaj realizat de KFF arată că, în Statele Unite, aproximativ un cetățean adult din cinci a avut în famile o rudă ucisă de o armă de foc, statistică ce include atât omuciderile, cât și sinuciderile.

Aproximativ același procentaj, de 20% dintre adulții din SUA, confirmă că au fost amenințați cu o armă de foc iar unul din șase afirmă că a asistat la rănirea unei persoane cu o armă de foc.

Update 12:33 Conferință de presă a poliției în Lewiston, după crimele în masă

O conferință de presă legată de crimele în masă comise miercuri noaptea în orașul Lewiston din statul american Maine va avea loc joi, la ora 10:30, ora Coastei de Est a SUA (17:30 în România), transmite CNN.

Conferința de presă se va desfășura la primăria din Lewiston.

Un consilier local care a vorbit cu CNN a declarat că numărul morților ar putea ajunge la 22.

CNN citează, pe de altă parte, multiple surse din rândurile forțelor de ordine, care spun că numărul morților este de cel puțin 16.

La ora acestei actualizări, polițiștii nu reușiseră să-l captureze sau să-l neutralizeze pe suspectul Robert Card, despre care se bănuiește că a deschis focul cu o pușcă de asalt în două locații din oraș.

Update 10:09 CNN: Suspectul în crimele din masă "auzea voci"

Robert Card, suspectul în atacul armat soldat cu zeci de morți în statul american Maine, ar fi avut probleme de sănătate mintală și ar fi formulat amenințări, înainte de crimele în masă comise miercuri noaptea.

El ar fi fost eliberat dintr-un ospiciu în vara acestui an, timp de două săptămâni.

CNN relatează că acest bărbat de 40 de ani a amenințat recent că va deschide focul la o unitate a Gărzii Naționale din SUA.

Potrivit autorităților, Card ar fi acuzat, de asemenea, faptul că aude voci, notează sursa citată.

Update 09:19 Școlile din orașul american unde au fost uciși 22 de oameni rămân închise joi

În timp ce poliția continua, joi, eforturile de a-l localiza pe suspectul care, potrivit informațiilor neconfirmate oficial, a ucis 22 de oameni în statul american Maine, școlile din Lewiston au anunțat că își vor anula cursurile programate astăzi.

În Lewiston, al doilea oraș ca mărime din Maine, se află cele două locații unde atacatorul a deschis focul.

"Vă rugăm să continuați să vă adăpostiți la fața locului (...) Vom continua să vă ținem la curent cu evoluția evenimentelor", au comunicat responsabilii școlari, după un anunț similar al autorităților polițienești.

Update 08:48 Mașina suspectului, localizată de poliție

Vehiculul asociat cu Robert Card, suspectul în atacurile cu armă de foc care s-au soldat - conform informațiilor neoficiale - cu 22 de morți și 50 de răniți, a fost localizat joi dimineață (după fusul orar al României) în orașul Lisbon din statul Maine, la aproximativ 10 kilometri de Lewiston, a comunicat poliția statală.

Autoritățile au decis închiderea birourilor administrative din oraș.

Update 07:45 Autorul crimelor în masă din Maine, SUA, încă în libertate

Ce se știe până la ora acestei actualizări:

  • În orașul Lewiston din statul Maine au avut loc două incidente asimilate crimelor în masă în două locații:la Sparetime Recreation, o sală de bowling de pe Mollison Way, și la restaurantul Schemengees Bar & Grille de pe Lincoln Street. Poliția a stabilit că împușcăturile au început miercuri, în jurul orei locale 18:56 (joi, ora 01:56 în România). Martorii au povestit cum oamenii au ieșit în fugă din sala de bowling după ce atacatorul a deschis focul;
  • Autoritățile au identificat un suspect în persoana lui Robert Card, în vârstă de 40 de ani. Reprezentanții forțelor de ordine din Maine au declarat pentru CNN că Robert Card este instructor autorizat de arme de foc și rezervist al armatei americane;
  • Poliția a distribuit o imagine a vehiculului asociat cu suspectul. Este vorba despre un vehicul de teren de culoare albă, cu bara de protecție din față vopsită în negru;
  • Sute de polițiști încercau, la ora acestei actualizări, să îl localizeze pe suspect, aflat încă în libertate.

Imaginea suspectului, recuperată de pe camerele de supraveghere

În imaginile recuperate de pe camera de supraveghere de la intrarea într-o clădire, se vede un bărbat cu barbă, într-o haină maro și ținând în mână ceea ce pare o pușcă semi-automată.

Individul a fost ulterior identificat drept Robert Card, în vârstă de 40 de ani, un instructor autorizat de tir și membru al rezerviștilor militari americani.

De asemenea, poliția a distribuit o fotografie a unui vehicul alb - în legătură cu suspectul - și a cerut oricui îl recunoaște să contacteze autoritățile.

O declarație a Departamentului de Justiție al SUA a precizat că agențiile federale asistă forțele de ordine locale și statale în acest incident.

Casa Albă a anunțat că președintele Joe Biden a fost informat cu privire la criză și că va continua să primească informații actualizate.

×
Parteneri
Razie de amploare în Bucureşti şi Ilfov: peste 720 de amenzi
x close