Antena 3 CNN International News Talibanii au biciuit femei ieșite la protest în Kabul după anunțarea guvernului interimar și i-au bătut pe jurnaliștii locali

Talibanii au biciuit femei ieșite la protest în Kabul după anunțarea guvernului interimar și i-au bătut pe jurnaliștii locali

Talibanii au lovit cu biciuri și bastoane mai multe femei care au protestat miercuri în Kabul, la o zi după anunțarea noului guvern interimar, și au arestat și bătut câțiva jurnaliști locali, relatează CNN. 

Talibanii au biciuit femei ieșite la protest în Kabul după anunțarea guvernului interimar și i-au bătut pe jurnaliștii locali
Sursa foto: Twitter
de Adrian Iclozan    |    08 Sep 2021   •   20:47

Participantele la acțiunea de protest au afișat mesaje în care acuzau absența reprezentării femeilor în noua structură de putere de la Kabul.

"Niciun guvern nu poate interzice prezența femeilor", scria pe una dintre pancarte.

Pe o alta era fotografia femeii-polițist din provincia Ghor, însărcinată în opt luni și care a fost ucisă în fața membrilor familiei sale, aparent de către talibani care vorbeau limba arabă.

Talibanii, care au negat implicarea în acest omor, au spus că au demarat o investigație.

Miercuri, la Kabul, mai multe relatări concordante ale martorilor locali arată cum talibanii au reprimat violent ultimul protest pentru drepturile femeilor.

O participantă care spune că a ieșit în stradă pentru că femeile afgane nu au nicio reprezentare în noul guvern a declarat că militanții le-au lovit pe mai multe protestatare cu biciul și le-au spus să se ducă acasă.

Imagini care atestă spusele femeii au fost difuzate de CNN. În scurta secvență, la momentul 00:18 se observă un bărbat în veșminte specific talibane, care lovește în mod repetat o femeie cu un bici.

Atenție, imagini cu posibil efect emoțional!

Martora citată de CNN a spus că nu doar femeile ieșite la protest au fost lovite de talibani, ci și mai mulți jurnaliști care relatau despre acest eveniment.

Reprezentantul unei publicații electronice din Kabul, Elyas Nawandish, a postat pe Twitter imagini cu doi dintre jurnaliștii săi care au fost răniți de militanți la protest.

"Taqi Daryabi și Neamat Naqdi, doi reporteri de la @Etilaatroz au fost bătuți rău de talibani după ce au fost arestați. Au fost despărțiți, băgați în camere separate și bătuți. Au ajuns la spital", a precizat jurnalistul.

Agenția afgană TOLO News precizează că cinci reporteri ai publicației menționate au fost arestați de talibani.

Marcus Yam, fotoreporterul Los Angeles Times care a relatat, între altele, scenele brutalității talibanilor la aeroportul din Kabul, în timpul evacurilor încheiate luna trecută, a arătat că, aparent, talibanii încă îi menajează pe jurnaliștii străini în detrimentul celor locali.

"În timp ce unii încercau să pună mâinile pe mine, un combatant s-a interpus și le-a spus printre buze celorlați: 'străin!' Alții stăteau în apropiere, cu biciurile pregătite", a declarat el, conform CNN.

Yam a redistribuit pe Twitter o imagine publicată de Zaky Daryabi, redactorul-șef al @Etilaatroz, în care se vede spatele unui bărbat, brăzdat de lovituri de bici.

Explicația pusă de Daryabi fotografiei este: "O mică parte din ce le-au făcut talibanii jurnaliștilor Etilaatroz".

Protestul de miercuri a avut loc în Dasht-i-Barchi, o zonă din Kabul locuită în principal de membri ai minorității șiite Hazara, un grup etnic cunoscut pentru faptul că a fost vizat de talibani și în trecut.

Talibanii nu au comentat în legătură cu protestul de miercuri mărginindu-se să spună că protestele neautorizate sunt interzise. Marți, un alt protest la care au participat femei a fost dispersat cu rafale de armă automată trase în aer.

×
Subiecte în articol: protest femei Kabul bici jurnalisti
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close