Antena 3 CNN International News Ucraina anunță cum va răspunde la bombardamentele separatiștilor din Donbas | Doi soldați ucraineni, răniți de separatiști

Ucraina anunță cum va răspunde la bombardamentele separatiștilor din Donbas | Doi soldați ucraineni, răniți de separatiști

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a anunțat, vineri, că tirurile cu armament greu din teritoriile controlate de separatiștii pro-ruși s-au intensificat dramatic în ultimele ore.

Ucraina anunță cum va răspunde la bombardamentele separatiștilor din Donbas | Doi soldați ucraineni, răniți de separatiști
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    18 Feb 2022   •   13:31

Reznikov (foto) spune că în perioada 1 - 16 februarie anul curent partea ucraineană a numărat 107 de incidente în care separatiștii au bombardat, însă joi au avut loc 60 astfel de atacuri, dintre care 43 cu armament interzis de protocolul de la Minsk.

Joi, presa internațională a semnalat incidentul de la Stanița-Luganska, unde peretele unei grădinițe a fost străpuns de un proiectil de artilerie în timp ce copiii se aflau în clădire.

Nu au fost victime, iar separatiștii și armata guvernamentală s-au acuzat reciproc pentru acest incident.

Vineri, armata ucraineană a anunțat doi răniți în rândurile sale, în urma tirurilor inamice pe linia de front din est. 

Ambii soldați au ajuns la spital, unul fiind internat în stare gravă, dar stabilă.

Partea ucraineană susține că vineri, la ora locală 11 (aceeași oră la București), separatiștii pro-ruși au comis 33 de încălcări ale acordului de încetare a focului, iar în 22 dintre acestea s-au folosit arme interzise prin Protocolul de la Minsk.

Ministru ucrainean: "Urmașii noștri ne-ar blestema dacă am face asta"

Ministrul ucrainean a acuzat vineri că insurgenții pro-ruși vizează cu precădere civili și a calificat acțiunile acestora drept "crime de război".

Reznikov a spus că sarcina Ucrainei este să evite să răspundă la aceste atacuri, pentru că o replică militară a Kievului în Donbas ar servi Moscovei.

De asemenea, el i-a îndemnat pe cetățenii din regiunile separatiste să nu creadă zvonurile că armata Kievului ar plănui o ofensivă anti-insurgenți, o acuzație frecventă făcută de liderii pro-ruși.

Ministrul ucrainean a dezmințit, de asemenea, că Ucraina ar intenționa o agresiune împotriva Belarus, afirmând: "urmașii noștri ne-ar blestema dacă am face asta."

Kremlinul califică drept "tulburătoare și potențial foarte periculoasă" situația din Donbas

"Știrile despre ce se întâmplă în Donbas sunt tulburătoare", a spus, vineri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că situația din zonele separatiste "provoacă un sentiment de panică și poate fi extrem de periculoasă".

Cu o zi înainte, Peskov a spus, după știrile privind bombardarea unei grădinițe în Lugansk, că relatările incidentului sunt "foarte îngrijorătoare", dar că autoritățile ruse nu au în plan să discute problema cu guvernul de la Kiev.

×
Subiecte în articol: Ucraina Oleksii Reznikov bombardamente
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close