Antena 3 CNN International News Uniunea Europeană pregătește terenul pentru vaccinarea cu a treia doză. Care este vaccinul vizat

Uniunea Europeană pregătește terenul pentru vaccinarea cu a treia doză. Care este vaccinul vizat

Comisia Europeană lucrează cu agențiile de specialitate din Uniune în vederea unei decizii asupra vaccinării populației cu o a treia doză, relatează presa internațională.

Uniunea Europeană pregătește terenul pentru vaccinarea cu a treia doză. Care este vaccinul vizat
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Iul 2021   •   18:20

Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate şi securitate alimentară, a spus, vineri, că Uniunea Europeană este pregătită pentru scenariul în care va fi nevoie de vaccinarea cetățenilor cu încă o doză.

Scenariul este avansat insistent de asocierea americano-germană Pfizer/BioNTech.

"Suntem deja pregătiți pentru cazul în care va fi nevoie, atât la nivel european, cât şi în termeni de strategie europeană de achiziție comună şi de distribuire a vaccinurilor, a declarat Kyriakides.

Comisarul a spus că echipa sa lucrează constant cu Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) pentru a adopta o poziție "în viitoarele săptămâni sau luni".

Decizia finală se va baza pe știință, a menționat ea.

EMA recomandă introducerea de noi efecte secundare în prospectele vaccinurilor

Precizările comisarului european vin în ziua în care Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a făcut noi recomandări privind introducerea unor posibile efecte secundare în prospectele vaccinurilor anti-COVID.

Astfel, EMA a recomandat, vineri, introducerea inflamațiilor cardiace drept posibil efect secundar al vaccinurilor mARN  de la Pfizer și Moderna, transmite Reuters.

În mod concret, este vorba despre miocardite si pericardite.

De asemenea, EMA sfătuiește persoanele care au un istoric medical de sindrom de scurgere capilară să evite vaccinul anti-coronavirus produs de Johnson & Johnson.

În ceea ce privește vaccinul produs de AstraZeneca, EMA recomandă adăugarea unui avertisment cu privire la riscul producerii sindromului Guillain-Barre.

Pfizer/BioNTech cer FDA și EMA autorizarea pentru a treia doză

Alianța Pfizer/BioNTech intenționează să solicite ”în următoarele săptămâni” autorizarea pentru o treia doză din vaccinul său împotriva COVID, în special în Statele Unite şi Europa, au declarat cele două companii într-un comunicat.

Laboratoarele Pfizer şi BioNTech au anunțat că vor înainta autorităților de reglementare din SUA şi Europa "rezultate încurajatoare ale testelor în curs" pentru o a treia doză de vaccin.

Pfizer/BioNTech consideră că o treia doză ar putea întări nivelul de anticorpi împotriva coronavirusului și, în special, împotriva variantei Delta, foarte contagioasă.

"Pfizer şi BioNTech au constatat rezultate încurajatoare ale unor teste în curs pentru o a treia doză din vaccinul actual și intenționează să transmită aceste date către FDA, EMA şi alte autorități de reglementare în următoarele săptămâni", arată un comunicat al celor două companii.

Date preliminare ale studiului arată că o doză de rapel administrată la 6 luni după a doua doză are un profil de toleranță coerent și determină niveluri ridicate de anticorpi neutralizanți împotriva virusului, inclusiv împotriva variantei Beta, apărută în Africa de Sud.

FDA: Deocamdată, nu e cazul pentru a treia doză

Conform Pfizer/BioNTech, nivelurile de anticorpi dezvoltate după cea de-a treia doză sunt "de cinci până la 10 ori mai mari" decât cele observate după primele două doze.

Cele două companii au subliniat, de asemenea, că vaccinul lor a dat rezultate bune în laborator împotriva variantei Delta şi că, prin urmare, o a treia doză ar putea crește imunitatea împotriva acestei variante.

În SUA, agenția federală de specialitate, FDA şi Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) au spus într-un comunicat comun că americanii care au fost vaccinați complet nu au nevoie de o doză suplimentară la acest moment.

Unii oameni de știință au pus, la rândul lor, sub semnul întrebării nevoia unei doze suplimentare.

×
Subiecte în articol: COVID-19 vaccin
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close