Antena 3 CNN International News Vladimir Putin i-a spus ambasadorului SUA la Moscova cine e de vină pentru războiul din Ucraina

Vladimir Putin i-a spus ambasadorului SUA la Moscova cine e de vină pentru războiul din Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin a profitat de ceremonia prezentării scrisorilor de acreditare de către noul ambasador american la Moscova și a spus cine este de vină, în opinia sa, pentru războiul din Ucraina.

Vladimir Putin i-a spus ambasadorului SUA la Moscova cine e de vină pentru războiul din Ucraina
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    05 Apr 2023   •   18:33

Putin i-a spus ambasadoarei Lynne Tracy că sprijinul acordat de Washington protestatarilor EuroMaidan în 2014 se află la originea conflictului din Ucraina.

Desfășurate în Piața Independenței (Maidan Nezalejnosti) din Kiev, protestele au fost declanșate în noiembrie 2013 de decizia guvernului de atunci, de a suspenda procesul de pregătire a țării pentru semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

După o reprimare sângeroasă în data de 20 februarie 2014, când zeci de oameni au fost împușcați mortal de lunetiști, președintele pro-rus Viktor Ianukovici a fugit din țară.

Ulterior, Vladimir Putin a autorizat invadarea Crimeei.

Citește și: Dezvăluirile lui Gleb Karakulov, ofițerul dezertor răspunzător de comunicațiile lui Vladimir Putin: "E mai sănătos decât mulți alții de vârsta lui!"

Miercuri, președintele rus s-a referit la evenimentele din 2014 de la Kiev cu expresia "lovitură de stat" sprijinită de SUA.

"Stimată doamnă ambasador, nu vreau să deranjez atmosfera cordială a prezentării scrisorilor de acreditare și știu că s-ar putea să nu fiți de acord cu mine, dar nu pot să nu spun că utilizarea unor astfel de instrumente de către Statele Unite în politica sa externă, cum ar fi sprijinul pentru așa-numitele 'revoluții colorate', sprijinul (...) din partea Departamentului de Stat pentru lovitura de stat de la Kiev din 2014, au dus, în cele din urmă, la actuala criză ucraineană", i-a spus Putin ambasadoarei Tracy.

"Acțiunile SUA au avut, în plus, un impact negativ în evoluția relațiilor ruso-americane", a adăugat el, conform CNN.

Potrivit președintelui rus, relațiile dintre Rusia și SUA au ajuns la un punct extrem de coborât.

Putin deplânge criza din relațiile SUA - Rusia

"Relațiile dintre Rusia și Statele Unite, de care depind în mod direct securitatea și stabilitatea globală, se află într-o criză profundă, din păcate. Aceasta realitate se bazează pe abordări fundamental diferite în ceea ce privește formarea ordinii mondiale moderne", a comentat el.

Președintele rus a mai declarat, miercuri, că regretă deteriorarea relațiilor dintre Uniunea Europeană și Moscova, dar, ca și în cazul Statelor Unite, a acuzat blocul comunitar că a declanșat "o confruntare geopolitică" cu țara sa.

"Șeful delegației Uniunii Europene, care se află aici, probabil că împărtășește opinia că relațiile dintre această asociație și Rusia s-au deteriorat foarte mult în ultimii ani, spre marele nostru regret", a conchis liderul rus în timpul unei ceremonii desfășurate la Kremlin, unde a acceptat scrisorile de acreditare oficiale de la 17 ambasadori străini.

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close