Antena 3 CNN International News Vladimir Putin acuză Occidentul că deturnează acordul cerealier de la Marea Neagră

Vladimir Putin acuză Occidentul că deturnează acordul cerealier de la Marea Neagră

Președintele Vladimir Putin a acuzat, miercuri, națiunile europene că acționează precum "puterile coloniale" în relație cu țările sărace și cu venituri medii.

Vladimir Putin acuză Occidentul că deturnează acordul cerealier de la Marea Neagră
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Sep 2022   •   14:07

Liderul rus a folosit cifre înșelătoare pentru a susține că aceste din urmă state primesc doar o fracțiune din exporturile de cereale ucrainene la care se așteptau, după acordul mediat de ONU, care a dus la deblocarea exporturilor prin porturile ucrainene la Marea Neagră, transmite CNN.

"Doar 3% din cerealele exportate din Ucraina sunt destinate țărilor în curs de dezvoltare, majoritatea merg în Europa.

În ultimele decenii, țările europene s-au comportat ca niște puteri coloniale. Ele continuă să se comporte la fel astăzi. O dată în plus, au înșelat țările în curs de dezvoltare", a spus Putin, miercuri, în discursul său din deschiderea Forumului Economic de Est de la Vladivostok.

"Este clar că, pe baza acestei abordări, amploarea problemelor alimentare ale lumii va crește, ceea ce poate să conducă la o catastrofă umanitară fără precedent", a susținut Putin, adăugând că va discuta situația cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a contribuit la încheierea acordului cerealier.

CNN: În țările sărace și cu venituri medii au ajuns de 9 ori mai multe cereale decât spune Putin

CNN a analizat datele ONU privind exporturile în cadrul acordului cerealier de la Marea Neagră și a constatat că, din data de 4 septembrie, 569.274 de tone de cereale și alte produse alimentare au ajuns în țările pe care Banca Mondială le clasifică drept state cu venituri medii-inferioare.

Volumul de cereale reprezintă aproximativ 27% din transporturile de cereale ucrainene, adică de 9 ori mai mult decât susține președintele rus.

Declarația de miercuri a lui Putin vine după ce, cu o zi în urmă, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat Occidentul că nu-și respectă promisiunea de a facilita efectuarea transporturilor de cereale și îngrășăminte rusești, ca parte a acordului cerealier.

Lavrov a avertizat că angajamentul Rusiei față de acord e sub semnul întrebării

Lavrov a avertizat că situația ridică "potențiale semne de întrebare" cu privire la angajamentul Rusiei față de acord, adică față de ridicarea blocadei rusești din Marea Neagră.

Inițiativa pentru deblocarea tranzitului cerealelor prin Marea Neagră -  intermediată de ONU și Turcia - a fost semnată de reprezentanții Rusiei și Ucrainei în luna iulie.

Înainte de acest acord, aproximativ 20 de milioane de tone de grâu și porumb ucrainean erau blocate în Odesa de prezența navelor de război rusești din Marea Neagră.

Foto: Vladimir Putin în timpul vizitei la Vladivostok, 6 septembrie 2022

×
Parteneri
Elena Mateescu a anunțat zonele în care revin ninsorile
x close