Antena 3 CNN International News Ce va spune Volodimir Zelenski în discursul de astăzi din Congresul SUA

Ce va spune Volodimir Zelenski în discursul de astăzi din Congresul SUA

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa membrilor Congresului SUA într-un apel în care este de așteptat să ceară intensificarea ajutorului pentru țara sa.

Ce va spune Volodimir Zelenski în discursul de astăzi din Congresul SUA
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    16 Mar 2022   •   11:58

Zelenski le va vorbi legiuitorilor americani prin videoconferință, evenimentul fiind programat miercuri, la ora 15 (ora României).

Liderul ucrainean a fost invitat să susțină un discurs în fața membrilor Congresului "în semn de respect și admirație" față de poporul ucrainean, care rezistă, de trei săptămâni, asalturilor susținute ale armatei ruse.

CNN notează că președintele ucrainean i-a cerut lui Joe Biden, în ultima lor discuție telefonică, mai multe sancțiuni împotriva Rusiei.

El a solicitat noi măsuri menite să decupleze Moscova de la tranzacțiile internaționale și să pedepsească elita rusă.

De asemenea, Zelenski a menționat închiderea accesului Rusiei la apele internaționale.

Rușii i-au "sancționat" pe Joe Biden și pe alți oficiali ai administrației americane

Washingtonul a adoptat, recent, noi sancțiuni la adresa colaboratorilor apropiați ai lui Vladimir Putin, între care fostul premier și președinte Dmitri Medvedev.

În replică, Moscova a pus 13 personalități americane, începând cu președintele Joe Biden, pe o listă de sancțiuni, indicând că acestora le este interzis accesul în Rusia.

De asemenea, Congresul SUA a aprobat săptămâna trecută un pachet de ajutor de urgență pentru Ucraina, în valoare de 13,6 miliarde de dolari.

Pachetul este format din asistență umanitară, defensivă și economică.

"Congresul SUA rămâne neclintit în angajamentul său de a susține Ucraina în fața agresiunii crude și diabolice a președintelui rus Vladimir Putin și de a adopta legi destinate să șubrezească și să izoleze economia rusă, în paralel cu livrarea de ajutor umanitar, de securitate și economic pentru Ucraina", se afirmă în documentul prin care senatorii și membrii Camerei Reprezentanților sunt invitați să asiste la discursul lui Volodimir Zelenski.

Zona de excludere aeriană, cerută constant de Kiev, respinsă constant de NATO

Volodimir Zelenski s-a adresat, marți, tot prin videoconferință, parlamentarilor din Canada, și a reiterat solicitarea Kievului, de a impune interdicție de zbor rușilor deasupra Ucrainei, o solicitare respinsă constant de NATO, pe considerentul că ar aduce Alianța și forțele Moscovei în conflict direct.

Nu poate fi exclusă posibilitatea ca președintele ucrainean să reia subiectul și în mesajul său pentru membrii legislativului american.

"Câte rachete trebuie să mai cadă în orașele noastre până când luați decizia? Când vorbim cu partenerii noștri, ei își exprimă profunda îngrijorare față de situație și ne spun să mai rezistăm puțin. Unii susțin că încearcă să evite escaladarea și, în același timp, ca răspuns la aspirațiile noastre de a deveni membru al NATO, nu auzim un răspuns clar. Uneori nu vedem lucruri concrete.

Volodimir Zelenski: "Sancțiunile nu au oprit războiul lui Putin"

Este o situație critică, dar care ne-a permis să vedem cine sunt prietenii noștri adevărați în ultimele 20 de zile (...) V-ați oferit ajutorul de la prima noastră cerere. Ne furnizați asistență militară, asistență umanitară, ați impus sancțiuni dure. Dar vedem că, din păcate, acestea nu au adus sfârșitul războiului", a arătat președintele ucrainean.

De asemenea, într-un mesaj pentru liderii europeni, liderul de la Kiev a spus că "NATO este cea mai puternică alianță din lume, dar unii membri ai săi sunt 'hipnotizați' de agresiunea rusă".

"Auzim multe discuții despre al treilea război mondial, care, aparent, ar începe dacă NATO ar închide cerul deasupra Ucrainei pentru avioanele și rachetele ruse, motiv pentru care zona umanitară de interdicție aeriană nu a fost instituită", a comentat liderul de la Kiev.

"Asta permite armatei ruse să bombardeze orașele pașnice și să arunce în aer blocuri de locuințe, spitale și școli. Patru clădiri cu mai multe etaje au fost bombardate de dimineață la Kiev și zeci de oameni au murit", a continuat el, conform BBC.

×
Subiecte în articol: Volodimir Zelenski Congres discurs
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close