Antena 3 CNN International News Zelenski cere SUA arme cu rază lungă și spune că "ofensiva merge greu" fără aceste echipamente militare

Zelenski cere SUA arme cu rază lungă și spune că "ofensiva merge greu" fără aceste echipamente militare

Kievul poartă discuții cu Washingtonul în vederea trimiterii de arme cu rază lungă de acțiune în Ucraina, pentru ofensiva împotriva forțelor rusești.

Zelenski cere SUA arme cu rază lungă și spune că "ofensiva merge greu" fără aceste echipamente militare
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Iul 2023   •   13:08

Declarația a fost făcută în Cehia de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Zelenski s-a deplasat joi în această țară, după ce a vizitat Bulgaria, într-un turneu aparent menit să determine aliații să facă Ucrainei o invitație formală de aderare la NATO, înainte de summit-ul de la Vilnius, care se va desfășura săptămâna viitoare. 

"Ca să fiu sincer, fără arme cu rază lungă de acțiune este dificil nu doar să derulezi o misiune ofensivă, ci și să conduci o operațiune defensivă. Discutăm despre asta, despre arme adecvate, cu partenerii noștri. În primul rând, discutăm cu Statele Unite despre sisteme cu rază lungă de acțiune", a declarat Zelenski, alături de premierul ceh Petr Fiala.

"Începând de azi, depinde doar de ei", a adăugat el.

Citește și: SUA urmează să trimită în Ucraina un tip de muniții pe care majoritatea țărilor l-au interzis

Președintele ucrainean a arătat că, fără aceste arme, Rusia își menține avantajul militar în anumite situații. 

"Este foarte dificil. Înseamnă că îți aperi teritoriul și nu poți ajunge la distanța potrivită pentru a-ți distruge inamicul. Adică, inamicul are avantajul distanței", a explicat Zelenski.

Statele Unite urmau să confirme, vineri, un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 800 de milioane de dolari.

Conform oficialilor americani citați de presa de peste Ocean, acest pachet inclusiv muniție cu dispersie, cerută de Ucraina și interzisă în numeroase țări din cauza efectelor devastatoare asupra civililor, la ani de zile după conflict.

Organizația Human Rights Watch a semnalat că, în conflictul din Ucraina, atât forțele Moscovei, cât și cele ale Kievului au folosit muniție cu dispersie.

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close