Antena 3 CNN Life Cât alcool are vinul fiert, de fapt. Câte pahare putem consuma înainte de a ne urca la volan

Cât alcool are vinul fiert, de fapt. Câte pahare putem consuma înainte de a ne urca la volan

Vinul fiert reprezintă una dintre băuturile tradiționale de iarnă, potrivită atât pentru a fi savurată pe pârtie, târguri de Crăciun, patinoare și chiar parcuri.

Cât alcool are vinul fiert, de fapt. Câte pahare putem consuma înainte de a ne urca la volan
Sursa foto: Getty Images I Elva Etienne
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Noi 2023   •   18:00

Această băutură festivă este așteptată cu nerăbdare de mulți români în zilele reci de iarnă și se regăsește într-o varietate de locații, de la târgurile de Crăciun până la pârtii, patinoare și chiar în parcuri.

Există o părere răspândită că, prin fierbere, vinul își pierde din concentrația de alcool.

Deși acest lucru este adevărat într-o anumită măsură, alcoolul nu se evaporă complet.

Dar cât de mult alcool conține, de fapt, un pahar de vin fiert

Citește și: Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp o amendă de circulație. După cât timp se poate prescrie

În mod obișnuit, vinul are o concentrație moderată de alcool, situată în jurul valorii de 10-13%. Cu toate acestea, prin fierbere, acesta își pierde o parte semnificativă din putere.

Un experiment realizat de polițistul Tavi Perțea și postat pe canalul său de YouTube a relevat faptul că un pahar de vin fiert cumpărat de la un târg de Crăciun conținea suficient alcool pentru a indica o alcoolemie de 0.54 mg/l în aerul expirat după consumul a aproximativ 150 ml, potrivit Pro Motor.

Aceasta constituie o infracțiune, iar un șofer depistat la volan cu o astfel de alcoolemie risca suspendarea permisului de conducere și deschiderea unui dosar penal pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice, inclusiv pedeapsa cu închisoarea.

Pentru a evidenția cât de repede se elimină alcoolul din organism, polițistul a repetat testul la 15 minute, obținând un rezultat de zero.

Totuși, acest experiment este orientativ, iar rezultatele pot varia în funcție de diferiți factori, cum ar fi greutatea persoanei, conținutul de alcool al vinului și dacă s-a mâncat sau nu înainte.

Limita de alcool pentru contravenție

Este important de menționat că limita de alcool pentru o contravenție este de 0.39 mg/l în aerul expirat, cu o suspendare a permisului de conducere de până la 180 de zile.

Dacă concentrația depășește 0.40 mg/l în aerul expirat (0.80 gr/l în sânge), se consideră infracțiune, iar șoferul poate fi condamnat la până la 5 ani de închisoare, alături de amenzi semnificative cuprinse între 3.045 lei și 7.250 lei, precum și suspendarea permisului de conducere.

×
Subiecte în articol: vin fiert şoferi Târg de Crăciun
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close