Antena 3 CNN Life Ce conțin, de fapt, produsele pe care este specificat "carne procesată mecanic"

Ce conțin, de fapt, produsele pe care este specificat "carne procesată mecanic"

Românii consumă extrem de multe produse care conțin carne procesată mecanic. Puțini sunt însă cei care știu ce este carnea procesată mecanic și care sunt riscurile consumului acesteia.

Ce conțin, de fapt, produsele pe care este specificat "carne procesată mecanic"
Sursa foto: pixabay
de Laura Dinu    |    31 Mar 2023   •   18:00

Carnea separată mecanic este obținută din carnea rămasă pe carcasele animalelor odată ce principalele bucăți au fost îndepărtate. Această carne poate fi îndepărtată mecanic și folosită în alte alimente.

Există două tipuri principale de carne separată mecanic: carnea separată mecanic ”la presiune înaltă”, care este asemănătoare pastei și poate fi folosită în produse precum crenvurști și carnea separată mecanic „la presiune scăzută”, asemănătoare ca aspect cu carnea tocată.

Potrivit EFSA ,Autoritatea Europeană Pentru Siguranța Alimentelor, posibilele riscuri microbiologice asociate cu carnea separată mecanic sunt similare cu cele legate de carnea neseparată mecanic. Riscurile microbiologice și chimice apar din contaminarea materiilor prime și din practicile necorespunzătoare de igienă în timpul procesării cărnii. Cu toate acestea, procesele de producție la presiune înaltă cresc riscul de creștere microbiană. De fapt, aceste procese au ca rezultat o degradare mai mare a fibrelor musculare și o eliberare de nutrienți care oferă un substrat favorabil pentru creșterea numărului bacteriilor.

În ceea ce privește pericolele chimice, experții de la Grupul EFSA privind factorii de contaminare din lanțul alimentar susțin că nu ar trebui să se întâlnească probleme chimice specifice, cu condiția respectării nivelurilor maxime de reziduuri.

Când se folosesc metode de înaltă presiune, carcasa sau părțile de carne sunt presate printr-o sită. Când se folosesc metode de joasă presiune, carnea este răzuită mecanic de pe carcasă.

În prezent, în UE, carnea separată mecanic poate fi produsă din carne de pasăre și porc, dar nu de la bovine, ovine și caprine. Carnea separată mecanic trebuie să fie clar etichetată ca atare și nu este luată în considerare ca parte a conținutului de carne declarat al produsului. Carnea separată mecanic la presiune înaltă trebuie congelată imediat și poate fi folosită numai în produse gătite.

În 1982, o decizie finală publicată de Serviciul de Inspecție și Siguranță Alimentară (FSIS) privind carnea separată mecanic spunea că este sigură și stabilea un standard pentru produsul alimentar. La acea vreme, folosirea cărnii separate mecanic era restricționată în unele tipuri de produse.

În 2004, FSIS a adoptat noi reglementări pentru a proteja consumatorii împotriva encefalopatiei spongiforme bovine (ESB). Acum, carnea de vită separată mecanic este considerată necomestibilă și interzisă pentru utilizare ca hrană umană.

Atunci când este utilizată ca ingredient în alimentația umană, industria trebuie să eticheteze carnea de porc separată mecanic drept „carne de porc separată mecanic” în declarația de ingrediente de pe eticheta produsului.

Carnea de pasăre separată mecanic trebuie enumerată ca ingredient în produsele procesate, cum ar fi crenvurștii, ca pui sau curcan separate mecanic, în loc de pur și simplu pui sau curcan. Datorită texturii sale de ”aluat de prăjitură”, este ideală pentru utilizare în hot dog, nuggets, chiftele, cârnați și alte produse din carne, scrie usda.gov.

×
Subiecte în articol: carne procesată mecanic
Parteneri
A murit Daniel Barbu, fost ministru al Culturii
x close