Antena 3 CNN Life Culinar Ingredientele care fac salata de vinete mai gustoasă. Secretul care o face diferită, dezvăluit în rețeta lui Radu Anton Roman

Ingredientele care fac salata de vinete mai gustoasă. Secretul care o face diferită, dezvăluit în rețeta lui Radu Anton Roman

Salata de vinete este un preparat ideal pentru zilele călduroase de vară, iar o rețetă care promite un gust cu totul deosebit este cea care îi aparține lui Radu Anton Roman, celebrul gazetar pasionat de gastronomie.

Ingredientele care fac salata de vinete mai gustoasă. Secretul care o face diferită, dezvăluit în rețeta lui Radu Anton Roman
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Iul 2023   •   12:00

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se, din anul 1997, şi domeniului gastronomic.

El a descris, în cartea "Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, modul în care trebuie să fie preparată corect salata de vinete, astfel încât să aibă un gust deosebit.

Ingrediente:

  • un kilogram de vinete (coapte, colorate, lungi)
  • un pahar untdelemn
  • o ceapă roșie (mare și tare)
  • o lingură oțet de mere
  • două roșii coapte
  • sare, piper

Mod de preparare: 

Primul pas este coacerea legumelor pe foc viu (grătar), pe toate părțile, până când coaja se înmoaie bine.

După coacere, cojile arse se curăță, iar miezul se sărează și se pune la scurs pe un tocător înclinat, timp de cel puțin o oră.

Se toacă ceapa mărunt, se spală rapid în apă rece (să-i iasă amăreala), se scurge foarte bine și se amestecă cu oțetul.

Vinetele se toacă până se formează o pastă, apoi se freacă cu ulei, puțin câte puțin, până se face spumoasă.

Se adaugă peste pasta de vinete sosul de ceapă și oțet (peste care se poate presăra piper) , iar, la final, se ornează cu felii de roșii.

Ingrediente care fac salata de vinete și mai gustoasă

Vinetele scurse și tocate pot fi amestecate și cu maioneză sau cu două linguri de smântână, în care se adaugă 3-5 căței de usturoi pisați.

După ce au fost curăţate se amestecă cu o maioneză făcută din două gălbenuşuri, 200 ml untdelemn, două linguri zeamă de lămâie, un vârf linguriţă piper măcinat, o lingură smântână de frişcă şi trei căţei usturoi.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, potrivit parintidenota10.ro.

×
Subiecte în articol: salata de vinete ingredient secret
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close