Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Problema mucegaiului din ghivecele cu flori

Problema mucegaiului din ghivecele cu flori

Temperaturile scăzute, ploile sau ninsorile au venit la pachet cu probleme, chiar şi pentru florile din casa care nu sunt în repaus. Din cauza umezelii de pe suprafaţa pământului din ghiveci poate apărea un strat de mucegai. De el se poate scăpa. Nu întotdeauna uşor şi fără consecinţe pentru plante, dar dacă perseveraţi şi faceţi tratamentele necesare puteţi salva plantele.

Problema mucegaiului din ghivecele cu flori
de Georgiana Adam    |    10 Feb 2021   •   17:30

Oana Matei vă prezintă câteva soluţii la îndemână despre cum să ţineţi la distanţă mucegaiul de plantele preferate.

''Este un strat umed și alb care apare la suprafața pământului. Atenție, nu îl confundați cu acest strat care are particule alba la suprafață uscate care sunt de cele mai multe ori săruri minerale care apar ca urmare a udărilor. Trebuie să interveni rapid și avem mai multe metode la îndemână. 

Cea mai indicată metodă ar fi este să schimbăm cu totul pământul din ghiveci și ghiveciul. Dacă nu schimbăm pământul din ghiveci, atunci trebuie să îl sterilizăm cumva ca să scăpăm de acei spori. Se face acest lucru la căldură mare.

Putem să întindem pământul în tavă și îl băgăm în aragaz, în cuptor la aragaz și să încălzim. În felul acesta distrugem sporii. Mai avem o posibilitate. Să îl întindem la soare, vara când e cald, pentru că și razele ultraviolete distrug acești spori. Putem de asemenea să îl pulverizăm cu o soluție de bicarbonat de sodiu. O linguriță la un litru de apă. Amestecăm bine și pulverizăm pământul.

De asemenea este indicat să schimbăm și ghiveciul cu flori, pentru că și pe pereții vasului se așează acești spori. Dacă nu schimbăm și vasul, atunci trebuie să ne ocupăm și de el așa cum trebuie. O clătire cu apă nu este suficientă, de aceea trebuie să facem o soluție care să dezinfecteze, cum ar fi cea de clor cu apă. O parte de clor, nouă părţi de apă. Amestecăm bine şi ţine vasul undeva la 10 minute în această soluţie, după care, din nou venim şi îl clătim foarte bine şi atunci putem să îl refolosim'', spune Oana Matei, inginer horticultor.

Mai multe informaţii, în materialul video de mai sus.

×
Subiecte în articol: mucegai ghivece flori Numai de bine
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close