Antena 3 CNN Life Știinţă Câte persoane omoară cabinele cu raze UV, în Europa. Ce rişti când vrei să te bronzezi artificial

Câte persoane omoară cabinele cu raze UV, în Europa. Ce rişti când vrei să te bronzezi artificial

Câte persoane omoară cabinele cu raze UV, în Europa. Ce rişti când vrei să te bronzezi artificial
Sursa foto: Foto: kaboodle.com
26 Iul 2012   •   16:25

Cabinele de bronzat cu raze UV sunt responsabile pentru moartea a circa 800 de persoane pe an în Europa ca urmare a cancerului de piele şi cei care apelează la astfel de aparate prezintă un risc cu 20% mai crescut de a dezvolta într-o bună zi un melanom. Informaţiile au fost publicat într-un studiu apărut în revista de specialitate British Medical Journal (BMJ).

Din cele 64.000 de cazuri de melanom cutanat (cel mai grav cancer de piele) diagnosticate în fiecare an în 18 ţări europene, circa 3.438 sau 5,4%, „sunt legate de folosirea cabinelor cu raze UV'“ conform analizei realizate de International prevention research institute (Ipri) din Lyon şi Institutul European de Oncologie (OIE) din Milano, informează AFP.

Bazându-se pe 27 de studii publicate pe această temă, cercetătorii de la cele două institute cred că „riscul de melanom cutanat creşte cu 20% în cazul celor care au folosit“ cel puţin o dată aceste aparate de bronzat care emit raze ultraviolete artificiale.

Riscul de a dezvolta un melanom este dublat atunci când aceste aparate sunt utilizate înainte de vârsta de 35 de ani, afirmă autorii care insistă însă asupra faptului că aceste tipuri de cancer de piele pot fi prevenite dacă se evită folosirea acestor aparate.

„Dacă utilizarea cabinelor de bronzat în rândul adolescenţilor şi a tinerilor adulţi nu se reduce în mod substanţial în termen scurt, trebuie luate în calcul acţiuni mai radicale“, cum ar fi interdicţia cabinelor pentru utilizarea publică decisă de Brazilia în noiembrie 2009, se mai spune în analiză.

Potrivit OMS, melanomul se numără printre cancerele care afectează un număr tot mai mare de persoane la nivel mondial, cu o creştere de 3 până la 7% pe an în ultimii 40 de ani în rândul populaţiei albe din diferite ţări ale lumii, în principal din cauza modei de a face plajă şi a expunerilor fără o limită la soare.

×
Subiecte în articol: piele cancer de piele
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close