Antena 3 CNN Life Știinţă China va realiza un zbor spaţial cu echipaj uman, în această lună

China va realiza un zbor spaţial cu echipaj uman, în această lună

China va realiza un zbor spaţial cu echipaj uman, în această lună
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    10 Iun 2012   •   19:16

China intenţionează să realizeze un zbor cu echipaj uman către modulul staţiei spaţiale Tiangong 1, pe la jumătatea lunii iunie.

Acesta ar fi primul zbor spaţial chinez cu echipaj uman din 2008 şi al patrulea din istoria explorării spaţiale a ţării, informează BBC news.

Racheta care va transporta nava Shenzhou 9 în iunie a fost transportată pe un teren de lansare din nord-vestul Chinei.

Nava va avea la bord trei astronauţi, printre care posibil şi o femeie, şi are ca destinaţie modulul staţiei spaţiale Tiangong 1, unde astronauţii vor desfăşura experimente ştiinţifice, scrie presa chineză.

Pe 29 septembrie 2011, racheta Long March 2F a lansat Tiangong-1, primul modul din viitoarea staţie orbitală chinezească.

După numai o lună, China a reuşit să conecteze Tiangong-1 cu Shenzhou 8, un vehicul spaţial ce nu a avut astronauţi la bord. Stăpânirea procedurilor de conectare pe orbită, realizate atunci în premieră de China, reprezintă o etapă crucială în cucerirea spaţiului, reuşită deja de ruşi şi de americani încă din anii 1960.

Conectarea a fost realizată în cadrul unui program ce vizează înzestrarea Chinei, în decursul unui deceniu, cu o staţie orbitală, pe care un echipaj de astronauţi va putea să locuiască într-o deplină autonomie pentru mai multe luni, după modelul fostei staţii spaţiale ruseşti MIR şi al actualei Staţii Spaţiale Internaţionale (ISS).

China nu a fost acceptată să participe la proiectul Staţiei Spaţiale Internaţionale, realizat prin colaborarea a 16 naţiuni, cel mai probabil din cauza obiecţiilor SUA.

Pe de altă parte, China a fost cea de-a treia ţară care a reuşit să trimită în mod independent un om în spaţiu, în 2003.




×
Subiecte în articol: China racheta
Parteneri
Românii care pot ieși la pensie mai devreme, potrivit noii legi a pensiilor
x close