Antena 3 CNN Life Știinţă "De ce apa fierbinte îngheaţă mai repede decât apa rece?" Ai un răspuns pertinent, eşti mai bogat cu 1.000 de lire

"De ce apa fierbinte îngheaţă mai repede decât apa rece?" Ai un răspuns pertinent, eşti mai bogat cu 1.000 de lire

"De ce apa fierbinte îngheaţă mai repede decât apa rece?" Ai un răspuns pertinent, eşti mai bogat cu 1.000 de lire
27 Iun 2012   •   19:15

De-a lungul anilor, misterele naturii au fost, rând pe rând, descifrate de marile minţi ale vremurilor. Unul însă le dă încă bătăi de cap cercetătorilor. "De ce apa fierbinte îngheaţă mai repede decât apa rece?".

Pentru că această întrebare este pe cât de simplă în formulare, pe atât de complicată când vine vorba de explicat, oamenii de ştiinţă au decis să ofere un premiu de 1.000 de lire, aproximativ 1.250 de euro, pentru cel care va oferi un răspuns pertinent, scrie Daily Mail.

Fenomenul poartă numele şi de "efectul Mpemba" după ce, în 1968, un student din Tanzania, Erasto Mpemba, a pus întrebarea profesorilor care îi vizitau şcoala.

Mpemba studia problema de 5 ani şi l-a întrebat pe profesorul Denis Osborne, de la Universitatea Dar es Salaam:

"Dacă iei două containere similare cu volum egal de apă, unul la 35 de grade şi celălalt la 100 de grade, şi le pui în frigider, cea de 100 de grade îngheaţă prima. De ce?".

Profesorul nu a putut răspunde la întrebare şi a publicat o lucrare, un an mai târziu, despre "efectul Mpemba".

Acestea fiind spuse, Societatea Regală de Chimie din Marea Britanie a pus la bătaie premiul de 1.000 de lire pentru cel care va elabora o explicaţie pertinentă la această dilemă ştiinţifică.

CREZI CĂ DEŢII EXPLICAŢIA MULT AŞTEPTATĂ DE CERCETĂTORI?

TRIMITE RĂSPUNSUL TAU AICI PÂNĂ LA DATA DE 30 IULIE.



×
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close