Descoperire REVOLUŢIONARĂ. Cum pot fi schimbate sau chiar controlate condiţiile atmosferice

de L.D.    |    30 Apr 2012   •   17:12
Descoperire REVOLUŢIONARĂ. Cum pot fi schimbate sau chiar controlate condiţiile atmosferice foto: eoliene.f0.ro
Potrivit unui studiu, turbinele eoliene pot mări temperaturile dintr-o anumită zonă de zece ori mai rapid decât se întâmplă în mod natural.

Temperatura aerului din jurul a patru dintre cele mai importante parcuri eoliene a crescut cu până la 0,72 grade Celsius în 10 ani.

Conform Daily Mail, temperatura medie de pe Pământ a crescut cu 0,8 grade Celsius din 1900 până acum.

Astfel, construirea mai multor ferme eoliene va face ca impactul creşterii temperaturii să fie mai mare pe termen lung asupra faunei şi condiţiilor meteorologice din zonele respective. Experţii se tem chiar că parcurile eoliene mari ar putea modifica vânturile şi precipitaţiile.

"Atribuim aceste creşteri ale temperaturilor în principal turbinelor eoliene. Schimbările de temperatură ar putea fi cauzate de efectele energiei emanate de ferme şi de mişcarea şi turbulenţele generate de elicele turbinelor. Aceste schimbări, dacă se aplică unor spaţii destul de mari, pot avea un impact notabil asupra condiţiilor climatice locale", conform cercetătorilor de la Universitatea de stat din New York în urma analizării datelor furnizate de sateliţi din zonele în care se află fermele eoliene în Texas, între anii 2003 şi 2011.

Unii dintre aceştia au sugerat că fermele eoliene uriaşe nu numai că vor schimba condiţiile atmosferice, ci ar putea fi folosite pentru a le controla.

De asemenea, în 2011, producţia globală de energie eoliană a fost de peste 194.000 de megawaţi, cu 21 la sută mai mult decât în 2010.

x close