Antena 3 CNN Life Știinţă Fenomenul rar care se produce la 80 de kilometri în înaltul cerului. O fotografie uimitoare publicată de NASA

Fenomenul rar care se produce la 80 de kilometri în înaltul cerului. O fotografie uimitoare publicată de NASA

Fenomenul rar care se produce la 80 de kilometri în înaltul cerului. O fotografie uimitoare publicată de NASA
Sursa foto: Foto: nasa.gov
26 Iun 2012   •   12:31
Fire delicate strălucitoare care constrastează cu întunericul spaţiului cosmic au fost surprinse într-o fotografie realizată recent de NASA, de pe Staţia Spaţială Internaţională. Norii „noctilucenţi” au fost fotografiaţi la data de 13 iunie, deasupra Platoului Tibetan.

Ce sunt norii care lucesc noaptea


La aproximativ 80 de km în înaltul cerului, în apropierea polilor, apar uneori niste nori ciudaţi, de culoare argintie ,care strălucesc puternic noaptea.

Aceşti nori au fost observaţi pentru prima oară în 1885, fiind numiţi nori noctilucenţi sau nori polari mezosferici deoarece sunt norii aflaţi la cea mai mare altitudine şi nu sunt vizibili decât după apusul soarelui.

Aceasta descoperire a dat naştere multor cercetări pentru a afla în ce condiţii se formează, întrebare care încă mai nedumereşte oamenii de ştiinţă.

În ultimii cinci ani, misiunile NASA au arătat aceste formaţiuni noroase se schimbă de la an la an. Acesta este un proces despre care cercetătorii cred că se afla în strânsă legătură cu vremea şi climatul întregii planete.

Potrivit lui Charles Jackman, cercetator NASA, formarea norilor necesită atât apa cât şi temperaturi incredibil de mici, temperaturile fiind principalul factor pentru formarea acestora.

Aceşti nori se formează numai în timpul verii.

Mai multe imagini cu nori noctilucenţi, în galeria fotode mai jos



×
Subiecte în articol: NASA
Parteneri
Schimbare importantă pentru călătorii ce trec prin Gara de Nord
x close