Antena 3 CNN Life Știinţă NASA: Rămăşiţele satelitului prăbuşit pe Terra ar putea să nu fie descoperite niciodată

NASA: Rămăşiţele satelitului prăbuşit pe Terra ar putea să nu fie descoperite niciodată

NASA: Rămăşiţele satelitului prăbuşit pe Terra ar putea să nu fie descoperite niciodată
Sursa foto: Foto: www.msnbc.msn.com
25 Sep 2011   •   12:45

Reprezentanţii Agenţiei Spaţiale Americane (NASA) au anunţat că rămăşiţele satelitului care s-a prăbuşit sâmbătă pe Terra ar putea să nu fie descoperite niciodată, informează Reuters.

"Pentru că nu ştim care a fost exact punctul de reintrare în atmosferă, nu ştim nici unde ar putea fi rămăşiţele", a spus Nicholas Johnson, specialist în deşeuri spaţiale la Johnson Space Center, al NASA, din Houston. "S-ar putea să nu ştim niciodată", a adăugat acesta.

Satelitul NASA de şase tone a căzut pe Pământ, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Satelitul a intrat în atmosferă undeva deasupra Oceanului Pacific, între 6.00 şi 8.00 dimineaţa, ora României. Se pare că a ars în cea mai mare parte, iar specialişti de la NASA au declarat că fragmentele rămase nu reprezintă un pericol pentru siguranţa publică.

Căderea lui a creat totuşi panică în toată lumea, deşi experţii NASA au spus că şansele ca resturile aparatului să rănească pe cineva sunt infime. A fost totuşi cel mai mare obiect care a ajuns necontrolat pe
Pământ, în ultimii 32 de ani.

În cazul rănirii unor persoane sau producerii unor pagube materiale cauzate de căderea resturilor desprinse din UARS, Statele Unite ar putea plăti compensaţii victimelor, în virtutea unei convenţii internaţionale ce a fost încheiată în 1972.

UARS este cel mai mare satelit NASA care a căzut pe Terra în ultimele trei decenii, după căderea satelitului Skylab în vestul Australiei în 1979. UARS a fost plasat pe orbită în 1991 de naveta Discovery cu misiunea de a studia atmosfera înaltă a Terrei şi şi-a încheiat misiunea în 2005 după ce şi-a consumat carburantul.

Cel mai mare dispozitiv spaţial care a căzut vreodată pe Pământ a fost staţia spaţială sovietică Salyut 7, ale cărei resturi au căzut peste un oraş din Argentina în 1991.

 

×
Subiecte în articol: satelit NASA
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close