Antena 3 CNN Life Știinţă Plantele STRĂVECHI care au prins VIAŢĂ. Nu au mai văzut lumina soarelui de 30.000 de ani

Plantele STRĂVECHI care au prins VIAŢĂ. Nu au mai văzut lumina soarelui de 30.000 de ani

 Plantele STRĂVECHI care au prins VIAŢĂ. Nu au mai văzut lumina soarelui de 30.000 de ani
Sursa foto: Foto: www.livescience.com
21 Feb 2012   •   13:02
Cercetătorii ruşi au reuşit să cultive plante viabile provenind din seminţele unor fructe străvechi. Seminţele utilizate au fost depozitate de veveriţe în permafrostul siberian în urmă cu 30.000 de ani, informează BBC News.

Fructele acelor plante străvechi (Silene stenophylla) au fost găsite pe malurile râului Kolmya din Siberia. Locul este frecventat de oamenii de ştiinţă aflaţi în căutarea scheletelor de mamut.

Potrivit studiului realizat de savanţii de la Institutul de biofizică celulară şi publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), acele seminţe reprezintă cel mai vechi material genetic vegetal care a fost readus la viaţă.

Precedentul record era deţinut de cercetătorii israelieni, care au obţinut plante viabile din seminţe de palmier vechi de 2.000 de ani.

Planta Silene stenophylla creşte şi în zilele noastre în tundra siberiană. Ea prezintă însă o serie de diferenţe semnificative faţă de "verişoarele" ei străvechi.




 

 

×
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close