Tehnica revoluţionară care le-a redat speranţa. Două persoane paralizate au controlat un braţ robotic cu puterea minţii

de D.D.    |    17 Mai 2012   •   08:45
Tehnica revoluţionară care le-a redat speranţa. Două persoane paralizate au controlat un braţ robotic cu puterea minţii Foto: YouTube

Doi pacienţi din Statele Unite, care sunt paralizaţi de la gât în jos, au putut controla un braţ robotic cu ajutorul minţii. Unul dintre pacienţi a reuşit să bea un pahar cu apă, fără să fie ajutat de o altă persoană, pentru prima oară în 15 ani, relatează BBC News.

Tehnica utilizată face legătura dintre un senzor implantat în creierul pacientului şi un computer şi transformă semnalele electrice în comenzi. În următorii ani, oamenii de ştiinţă speră să reconecteze creierul uman cu membrele paralizate, astfel încât bolnavii să se poată mişca din nou.

Proiectul este realizat de Universitatea Brown, în colaborare cu Departamentul de Neurologie al Spitalului General din Massachusetts şi Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Harvard.

Un studiu precedent, realizat în anul 2006, a arătat că acelaşi sistem poate fi utilizat de pacienţii paralizaţi pentru a controla cursorul de pe ecranul unui computer. Bolnavilor le-a fost implantat un senzor la suprafaţa cortexului motor.


 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close