Antena 3 Life Tânăr fermier din Arad: O bancă franceză îmi acordă credit cu dobândă 0,99%, la una românească cea mai mică e 9%

Tânăr fermier din Arad: O bancă franceză îmi acordă credit cu dobândă 0,99%, la una românească cea mai mică e 9%

de Mia Lungu    |    08 Iul 2021   •   22:21
Tânăr fermier din Arad: O bancă franceză îmi acordă credit cu dobândă 0,99%, la una românească cea mai mică e 9%
Sursa foto: agrointel.ro

Fermierii români beneficiază de credite mai avantajoase prin bănci din afara României decât prin băncile din țară. Este doar una dintre problemele semnalate de tânărul fermier Ion Cioranu din județul Arad, care a luat cuvântul în cadrul Congresului Fondurilor Europene pentru Fermieri, organizat recent la București.

Ion Cioranu continuă tradiția familiei sale în agricultură și după ce a făcut școala în străinătate, a revenit în țară pentru a se implica în ferma familiei din județul Arad, potrivit agrointel.ro. Acesta arată motivele pentru care mulți tineri fermieri români sunt descurajați și aleg să părăsească România și să lucreze în alte țări.

”Sunt cioban din tată în fiu. Tinerii fermieri au o mare dezamăgire pentru că niciodată, dar niciodată nu au fost chemați la nicio discuție. Existența lor în spațiul public este egală cu zero. Ne lovim de niște probleme pe care eu le numesc nimicuri, care s-ar putea rezolva pocnind din degete de conducătorii acestor instituții ale statului.

Să aplece urechea și la cererile și la problemele noastre, cei care cred că vom duce greul de aici încolo pentru că timpurile pe care le trăim sunt timpuri grele pentru tinerii fermieri și pentru viitorul lor, inclusiv fondurile europene, în mare parte nu ne ajută.

S-a anunțat că Instalarea Tinerilor Fermieri este ”un ajutor pentru noi”, dar la 70.000 de euro  – suma maximă, îl condiționez pe tânăr să-și facă procesare, unde cea mai ieftină procesare, eu mă refer la carne, e un abator mobil care valorează undeva la 60.000 – 70.000 de euro. Putem zice că aceste sunt niște ”minciuni” aruncate în brațele tinerilor să fie și ei pe listă”, a spus Ion Cioranu în cadrul Congresului Fondurilor Europene pentru Fermieri, organizat de Asociația Forța Fermierilor.

”E o descurajare totală și nu-i de mirare că toți din rândul meu, pleacă dincolo! Nu-i de mirare!”

”Am avut noroc cu părinții mei, care m-au dus și m-au plimbat. Pe mine în loc să mă ducă la mare, m-au dus în Austria să văd ferme, în loc să mă ducă la munte ,m-au trimis în Germania și în Anglia și tot așa. Cum credeți dumneavoastră că am venit eu din Anglia, din Germania sau din Austria în niște țări sărace când vine vorba de agricultură și de teren și de posibilități față de România, dar net superioare nouă?

Care-i sentimentul din inima mea când mie o bancă franceză îmi dă credit pentru un tractor cu 0,99% dobândă și fără avans și la o bancă românească, cea mai mică dobândă este de 9% și avans de 30% cel puțin. Deci e o descurajare totală și nu-i de mirare că toți din rândul meu, pleacă dincolo! Nu-i de mirare!”, a spus fermierul arădean.

”Suntem în ceasul al 12-lea și nu vrem să ne părăsim țara.”

Ion Cioranu a făcut apel la crearea unei strategii eficiente pentru distribuirea și alocarea fondurilor europene:

”AFIR și Ministerul Agriculturii au făcut anul trecut programul pentru Diaspora. Banii aceia au fost bani pierduți, nu știu dacă greșesc! Pentru că banii pentru tinerii fermieri din România s-au dus toți și pentru diaspora s-au dus 200.000-300.000 de euro, dacă și ăia s-au dus.

Vă rugăm frumos, treziți-vă la realitate pentru că suntem aici! Și de când mă știu eu, și mie mi-a plăcut cât de cât istoria, tinerii nu au avut nimic de pierdut și au răsturnat situațiile.

Haideți să ne trezim la realitate, oameni buni! Și să avem dialog, pentru că dialogul și în casă și în școli, în toate cazurile, dialogul rezolvă lucruri. Că mai târziu, că mai devreme, că acum, că mâine, se rezolvă lucrurile!

Dar suntem în ceasul al 12-lea și nu vrem să ne părăsim țara. Am ales să rămânem să tragem pentru țara noastră, vă rugăm frumos susțineți-ne, pentru că fără ajutor suntem în plop și plopul în aer!”
 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close