Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă ANTENA3.RO LIVE. Despre „dieta creierului”, cu unul din marii neurochirurgi români: ”Creierul are nevoie de oxigen și de glucoză”

ANTENA3.RO LIVE. Despre „dieta creierului”, cu unul din marii neurochirurgi români: ”Creierul are nevoie de oxigen și de glucoză”

ANTENA3.RO LIVE. Despre „dieta creierului”, cu unul din marii neurochirurgi români: ”Creierul are nevoie de oxigen și de glucoză”
Sursa foto: Pixabay
21 Dec 2017   •   14:26

Cum putem folosi alimentele in prevenirea bolilor creierului, ce rol au nucile, de exemplu, in buna functionare a acestuia, de ce îi place creierului dulcele, dar nu zahărul?

Stresul si problemele de memorie ar putea fi tinute si ele sub control, cu ajutorul alimentatiei.

Astăzi vorbim la Antena3.ro LIVE despre "dieta creierului",  cu unul dintre cei mai cunoscuti neurochirurgi din Romania, profesorul Alexandru Vlad Ciurea.

 

Ce înseamnă dieta creierului

”Dieta se referă la ceea ce mâncăm. Creierul e un organ special și este foarte important ceea ce îi furnizăm acestui organ. Întrebarea e cum să facem să funcționeze bine, să performeze? Totul se începe de la odihnă. Ar fi ideal să ne punem să dormim la ora 21:00. Putem citi o carte ușoară înainte să  adormim. Trebuie să evităm telefonul și televizorul. Telefonul trebuie pus la distanță, pentru că emite unde. Nu se mănâncă mult seara, nu se bea mult seara. În timpul somnului se reface organismul. Structurile hormonale se secretă noaptea, e un adevărat flux, care se produce doar în timpul somnului. Eu mă trezesc la 5 jumătate dimineața. Organismul trebuie să pornească treptat, nu în fugă. Igiena alimentară trebuie să fie perfectă și calculată. Micul dejun trebuie să fie real. Creierul are nevoie de oxigen și de glucoză. Ciocolata neagră este cea mai bună pentru creier. El însă are nevoie și de alte elemente. Râsul de dimineață te bine dispune pe întregul parcurs al zilei.” , a declarat  Alexandru Vlad Ciurea.

 

De ce condusul de dimineață este stresant

”Cea mai grea parte a zilei este condusul de dimineață. Este o agitație infernală. Organismul se gândește atunci cum să ajungă mai repede la muncă. Nu îi ajută cu nimic această zarvă. Acesta este un element de stres, foarte mare. Nu trebuie să ne gândim la faptul că întârziem. Trebuie să ne gândim cum să fim mai buni cu noi. Ar trebui să plecăm mult mai devreme spre locul de muncă, când traficul nu este așa intens. Relațiile la serviciu sunt foarte importante. ”, a mai spus Alexandru Vlad Ciurea.

 

Ce este stresul cronic

”Există un tip de stres numit stres cronic. Atunci această stare este foarte agravată,. Mâinile tremură, sunt transpirate.  Stresul cronic dă o scădere a timpului de lucru, dă o scădere a puterii de apărare, scade imunitatea, apar dereglările hormonale. Apărarea organismului scade foarte mult, ce duce la boli severe, printre care demența mentală și tumori. Românilor le lipsește educația, iar de aceea se ajunge la această situația. O altă cauză este și alimentația. Când mergem să mâncăm ar trebui să oprim telefoanele, să fim liniștiți. Masa de seară trebuie să fie una ușoară. La toate acestea se adaugă și mișcarea. Românii evită să aibă o activitate fizică. Semințele sunt foarte importante în alimentația noastră. Ele previn multe boli severe. ”, explică prof. Ciurea.

 

Sunt suplimentele bune

”Toată lumea ia suplimente. Asta este o modă americană. Eu cred că mâncarea cât mai naturală este cea mai bună, cât mai neținută în congelatoare, fără aditivi, ea ne duce la normalitate și nu trebuie să mai apelăm la suplimente. Noi trebuie să mâncăm românește. În ultimii ani stresul a crescut alarmant. Există persoane tinere care sunt epuizate. Sportul și plimbarea în aer liber au scăzut dramatic. Dacă vrem să avem un sport sănătos trebuie recalculată educația în școală, cea de sănătate și sportivă. Cred că educația este elementul esențial, apoi școala. Toate fructele și aici mă refer la cele adevărate, naturale, toate sucurile naturale sunt extrem de bune. Insomniile se tratează în funcție de om. De aceea trebuie să mergem la doctori.”, a afirmat Alexandru Vlad Ciurea.

 

 

 

 

Antena 3 la lansat joi, de la ora 15.00, un nou proiect, “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului  şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close