Antena 3 Life Viață sănătoasă Ce se întâmplă în corpul tău atunci când înghiţi o pastilă de paracetamol. "Trebuie mare atenţie"

Ce se întâmplă în corpul tău atunci când înghiţi o pastilă de paracetamol. "Trebuie mare atenţie"

de O.P.    |    20 Ian 2014   •   09:33
Ce se întâmplă în corpul tău atunci când înghiţi o pastilă de paracetamol. "Trebuie mare atenţie"

Când ne doare capul, sau când suntem răciţi, cel mai la îndemână leac medicamentos este o tabletă de paracetamol. Puţini ştiu însă că acest medicament extrem de folosit poate avea efecete foarte dăunătoare, dacă este luat în doze mari, sau dacă este administrat în combinaţie cu alte substanţe.

Agenţia Naţională a Medicamentului a declarat într-un comunicat că "Sunt informaţii despre dozele uzuale recomandate (1-2 comprimate la intervale de 4 ore, administrate la nevoie), despre doză maximă recomandată (pentru adulţi, 4g, pentru copii 6-12 ani, 60 mg/kg/zi repartizat în prize egale), despre reacţiile adverse posibile - erupţii, mâncărime, scăderea numărului de trombocite, agranulocitoză cu faringită şi febră- neaşteptat, afectare hepatica, colică renală".
Totodată în cazul dozelor mai mari şi tratament prelungit, paracetamolul poate produce afectarea funcţiei renale până la insuficienţă renală cronică.

"Riscul toxicităţii paracetamolului poate fi crescut la pacienţii aflaţi în tratament cu alte medicamente potenţial hepatotoxice sau medicamente inductoare enzimatice. Anlicolinergicele şi colestiramina întârzie absorbţia paracetamolului. Metoclopramida şi domperidona cresc absorbţia paracetamolului. Tratamentul de lungă durată cu doze mari de paracetamol creşte riscul hemoragie al anticoagulantelorcumarinice", se arată în comunicatul ANM.

 ×
Subiecte în articol: paracetamol
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close