Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Dietă. Cele cinci reguli ”de aur” pentru orice dietă sănătoasă

Dietă. Cele cinci reguli ”de aur” pentru orice dietă sănătoasă

Dietă. Cele cinci reguli ”de aur” pentru orice dietă sănătoasă
14 Ian 2019   •   12:24

Dietă. Într-o avalanșă de diete și mituri legate de nutriție, există anumite reguli care nu ar trebui încălcate niciodată și asupra cărora au căzut de acord cei mai mulți dintre nutriționiști.

1. Beți mai multă apă

Dietă. Corpul uman are între 60 și 70 de procente apă. Aceasta ne ajută la digestie, menținerea balanței electrolitice sau controlul temperaturii corporale. Dacă mulți cred că doi litri de apă pe zi este destul, nutriționiștii ne spun că, de fapt, când calculăm necesarul zilnic de apă trebuie să luăm în calcul mai mulți factori, inclusiv sexul sau vârsta.

De exemplu, femeile adulte au nevoie de aproximativ 2,25 litri de apă zilnic, în timp ce bărbaților adulți li se recomandă aproximativ trei litri de apă zilnic. Tot în jur de trei litri de apă ar trebui să bea și femeile care alăptează.

2. O jumătate din regimul dumneavoastră alimentar ar trebui să fie constituit din fructe și legume

Dietă. Dieta sănătoasă înseamnă că o mare parte dintre ceea ce mâncați sunt fructe și legume. Încercați să mâncați zilnic la fiecare masă măcar o porție de fructe sau legume. Cât înseamnă o porție? O ”mână” sau în jur de 80 de grame.

3. Asigurați-vă că aveți o sursă de proteine la fiecare masă

Dietă. Proteinele dau senzația de sațietate și o mențin. Imaginați-vă o pungă de chipsuri, în comparație cu o sursă bogată în proteine. Chipsurile au în jur de 900 de calorii, la fel ca aproximativ 600 de grame de piept de pui fără piele. Evident, este mai ușor să ronțăi chipsurile decât să mănânci atât de multă carne, ceea ce înseamnă de fapt că sursa bogată în proteine înseamnă și un aport caloric mai redus.

4. Consumați doar carbohidrați de calitate și doar în cantitățile de care aveți nevoie

Dietă. O dietă săracă în carbohidrați nu este necesară pentru a slăbi. Pentru cei mai mulți oameni, ideal este dozarea carbohidraților în funcție de nivelul activității fizice. Mai puțină activitate fizică = mai puțini carbohidrați necesari.

Luați în considerare înălțimea și greutatea. Persoanele scunde au nevoie de mai puțin, cei înalți de mai mult. După ce ați luat în calcul acest aspect, concentrați-vă pe calitate. Dacă în farfurie arată la fel ca în natură, atunci cu siguranță acei carbohidrați sunt buni pentru dumneavoastră. Dacă sunt carbohidrați procesați, atunci să fie cu conținut scăzut de zahăr și mare fibre. 

Ideal, vrem produse care au, la 100 de grame, mai puțin de 5 grame de zahăr și mai mult de 6 grame de fibre.

5. Consumați și grăsimi, în cantități mici

Dietă. Grăsimile sunt necesare într-o dietă sănătoasă. Unele sunt chiar esențiale. Corpul uman nu poate produce aceste grăsimi esențiale, de aceea aportul lor este vital. Însă, orice regim alimentar sănătors înseamnă în primul rând moderație.

×
Subiecte în articol: dieta
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close