Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Studiu: Femeile care se trezesc în timpul nopții au un risc crescut de a muri tinere

Studiu: Femeile care se trezesc în timpul nopții au un risc crescut de a muri tinere

Femeile care se trezesc în timpul au un risc de două ori mai mare să moară tinere, potrivit unui studiu condus de specialiștii de la Universitatea Adelaide din Australia.

Studiu: Femeile care se trezesc în timpul nopții au un risc crescut de a muri tinere
Sursa foto: Pixabay
de Ruxandra Rădulescu    |    20 Apr 2021   •   17:20

Experții de la Universitatea Adelaide din Australia, au condus un studiu pe un eșantion de 8.000 de femei și bărbați. 

Scopul a fost analizarea stării de veghe inconștientă din timpul somnului, pe care o experimentează orice individ, un stadiu cunoscut și sub denumirea de non-REM.

Micile zvâcniri din timpul somnului fac parte din mecanismul de apărare al organismului împotriva unor factori cu potențial periculos, cum ar fi: durerea, zgomotul, temperatura și luminile. 

Apneea, care cauzează dificultăți ale respirației și este repsonsabilă pentru sforăit, constituie un alt element ce cauzează trezirea bruscă din timpul somnului. 

Cercetătorii autralieni consideră că dacă aceste simptome persistă perioade mai lungi de timp, pot contribui la creșterea tensiuni arteriale.

Femeile au un risc de până 100% mai mare pentru boli de inimă

În timpul studiului, somnul participanților a fost monitorizat și au fost măsurate perioadele de timp în care aceștia au stat treji și perioadele în care au dormit. 

Cei 8.000 de voluntari s-au aflat sub observație pe o perioadă de șase până la unsprezece ani. 

Una dintre concluzii a fost că femeile se trezesc de mai puține ori în timpul nopții decât bărbații. 

Experții au mai notat că un somn întrerupt le afectează mai mult pe femei, acestea prezintă un risc între 60% și 100% mai mare de boli cardiovasculare din cauza unui somn agitat și insuficient. 

"Din punctul meu de vedere ca medic, un somn agitat ajută la identificarea pacienților care au un risc crescut de boli cardiovasculare. Sfătuim pacienții să aibă grijă de somnul lor și să practice o igienă bună a somnului", a declarat profesorul în cardiologie de la Universitatea din Maastricht, Dominik Linz.

×
Subiecte în articol: stil de viata somn insomnie
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close