Antena 3 CNN Actualitate Locale Update. Vestul ţării, devastat de inundaţii. Cod roşu de ploi, diguri de protecţie rupte, poduri distruse

Update. Vestul ţării, devastat de inundaţii. Cod roşu de ploi, diguri de protecţie rupte, poduri distruse

Vestul ţării este devastat de puhoaie. Sunt inundaţii istorice pe râul Timiş, unde digul de protecţie s-a rupt, iar oraşul Lugoj riscă să fie inundat, punând în pericol 40.000 de oameni.

Update. Vestul ţării, devastat de inundaţii. Cod roşu de ploi, diguri de protecţie rupte, poduri distruse
Sursa foto: Pixabay
de Denisa Nedelcu    |    20 Iun 2020   •   15:50

UPDATE 15.50 - Codul roșu de ploi și vijelii pentru județul Botoșani a fost prelungit, sâmbătă, până la ora 16.10, informează Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Potrivit ANM, în județul Botoșani sunt prognozate averse torențiale ce vor cumula 40 - 50 l/mp, frecvente descărcări electrice.

Cele mai afectate zone sunt localitățile Botoșani, Corni, Mihai Eminescu, Curtești, Răchiți și Stăuceni.

Codul roșu este în vigoare până la ora 16.10.

UPDATE 11.15 - Mai multe gospodării din zonă au fost inundate, iar 20 de oameni au fost deja evacuaţi.

La Caraş-Severin, o casă a fost pusă la pământ din cauza apelor, iar alte patru sunt în pericol.

În plus, veştile venite de la meteorologi nu sunt deloc bune.

Îprezent, avem un Cod roşu de inundaţii, un Cod portocaliu de vreme rea şi un Cod galben de ploi valabil până luni.

Cod portocaliu de vreme rea, în 34 de județe

Meteorologii au emis, sâmbătă, o nouă avertizare Cod portocaliu de instabilitate atmosferică, valabilă în 34 de județe din țară, de sâmbătă, de la ora 12.00, până duminică, la ora 6.00.

Potrivit ANM, sunt vizate județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bihor, Cluj, Alba, Hunedoara, Arad, Caraș-Severin, Sibiu, Mureș, Bistrița-Năsăud, Timiș, Mehedinți, Suceava, Botoșani, Harghita, Covasna, Brașov, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Brăila, Ialomița, Călărași, Tulcea și Constanța.

Meteorologii susțin că în după-amiaza zilei de sâmbătă și în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, în Moldova, Maramureș, Transilvania, Dobrogea, local în Muntenia și în nordul Crișanei, precum și în zonele montane, vor fi intervale de timp cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50-80 l/mp. Vor fi și vijelii, descărcări electrice și grindină.

Avertizarea este în vigoare de sâmbătă, de la ora 12.00, până duminică, la ora 6.00.

De asemenea, mai multe localități din județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vîlcea, Argeș, Giurgiu și Ilfov sunt sub avertizare Cod galben.

Ştirea iniţială 09.00

Cod roşu de ploi, la Mureş

ANM a emis, sâmbătă dimineața, o avertizare nowcasting de ploi pentru mai multe localități din județul Mureș, valabilă până la ora 10.00.

Potrivit meteorologilor, sunt vizate localitățile Sovata, Gurghiu, Hodac, Brâncovenești, Ibănești, Reghin, Batoș, Eremitu, Aluniș, Solovăstru, Beica de Jos, Suseni, Ideciu de Jos, Chiheru de Jos din județul Mureș.

În intervalul amintit, sunt prognozate averse de ploaie ce vor cumula 50-60 l/mp, după ce, în ultimele trei ore, în zonă s-au acumulat aproximativ 60 l/mp.

Tot în judeţul Mureş, este şi o avertizare Cod portocaliu de ploi, valabilă până la ora 9. 

Ea vizează localitățile Sovata, Gurghiu, Hodac, Brâncovenești, Ibănești, Deda, Batoș, Eremitu, Aluniș, Solovăstru, Lunca Bradului, Vătava, Beica de Jos, Răstolița, Rușii-Munți, Suseni, Ideciu de Jos, Chiheru de Jos, Sărățeni, Măgherani.

Cod roșu de inundații, pe râuri din județele Mureș și Harghita

Şi hidrologii au emis, sâmbătă dimineața, o avertizare Cod roșu de inundații, pentru râuri din județele Mureș și Harghita, valabilă până la ora 16.00.

Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri importante de debite cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Mureș, Niraj, Târnava Mică, în județele Mureș și Harghita.

Fenomele se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: Gurghiu – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Lăpușna, Niraj – bazin superior amonte S.H. Miercurea Nirajului, au mai transmis hidrologii.

Cod galben de ploi în toată țara, până luni dimineața

De asemenea, este Cod galben de ploi, descărcări electrice și grindină în toată ţara, de sâmbătă dimineaţă până luni dimineață.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), avertizarea de vreme rea este valabilă în intervalul sâmbătă, ora 10.00 până luni dimineața, la ora 10.00.

În plus, instabilitatea atmosferică se va menține în cea mai mare parte a țării și în prima parte a săptămânii viitoare, au anunțat meteorologii.
 

×
Subiecte în articol: mures meteo ploi
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close