Antena 3 CNN Externe Mapamond O singură țară din lume produce toată hrana de care are nevoie (studiu)

O singură țară din lume produce toată hrana de care are nevoie (studiu)

B.C.
1 minut de citit Publicat la 11:25 24 Mai 2025 Modificat la 11:25 24 Mai 2025
tractor pe un camp
Guyana este singura națiune care îndeplinește toate criteriile, fără a fi nevoită să importe alimente pentru consumul intern. FOTO: Getty Images

Din 186 de țări, doar Guyana produce suficiente alimente pentru a-și hrăni toți cetățenii, fără a apela la importuri, conform unor noi cercetări, citate de BBC Science Focus.

Studiul, publicat în Nature Food, a investigat cât de bine poate fiecare țară să-și hrănească populația, concentrându-se asupra a șapte grupuri alimentare: fructe, legume, produse lactate, pește, carne, proteine de origine vegetală și alimente bogate în amidon. La nivel mondial, studiul a constatat că 65% dintre țări produc prea multă carne și produse lactate, comparativ cu necesitățile dietetice ale propriei populații.

Guyana este singura națiune care îndeplinește toate criteriile, fără a fi nevoită să importe alimente pentru consumul intern, în timp ce China și Vietnam se află aproape de ea, fiind capabile să producă suficientă hrană în șase din cele șapte grupuri alimentare. Doar una din șapte dintre țările testate s-au încadrat în cinci sau mai multe categorii.

În același timp, a existat un deficit global de plante bogate în nutrienți, mai puțin de jumătate din țările implicate în studiu producând suficientă proteină pe bază de plante – cum ar fi fasolea, năutul, lintea, nucile și semințele – sau carbohidrați amidonoși, și doar 24 la sută cultivând suficiente legume.

Europa și America de Sud au fost, în general, mai aproape de a se încadra în toate categoriile decât alte țări. Dar statele mici insulare, țările din Peninsula Arabică și țările cu venituri mici au fost mai susceptibile să depindă de importuri pentru hrană. Și șase țări – Afganistan, Emiratele Arabe Unite, Irak, Macao, Qatar și Yemen – nu au produs suficient din niciun grup alimentar pentru a fi considerate autosuficiente în vreo categorie.

„Autonomia scăzută nu este în mod inerent ceva rău. Există motive valide și adesea benefice pentru care o țară poate să nu producă majoritatea alimentelor de care are nevoie. De exemplu, o țară ar putea să nu aibă suficiente precipitații, sol de bună calitate sau temperaturi stabile pentru a produce suficiente alimente pentru populația sa”, a declarat Jonas Stehl, cercetător la Gottingen și autor principal al studiului.

Stehl a mai spus că ar putea fi, de asemenea, mai rentabil să se importe alimente din regiuni mai bine adaptate pentru a le produce.

„Cu toate acestea, nivelurile reduse de autosuficiență pot reduce capacitatea unei țări de a răspunde la șocuri globale bruște în aprovizionarea cu alimente, cum ar fi secetele sau războaiele”, a mai adăugat el.

×
Etichete: Guyana studiu hrana
x close