Antena 3 CNN Externe Medvedev confirmă intențiile lui Putin de a lua toată Ucraina. "Dacă ajutorul occidental continuă, zona-tampon va arăta așa"

Medvedev confirmă intențiile lui Putin de a lua toată Ucraina. "Dacă ajutorul occidental continuă, zona-tampon va arăta așa"

A.I.
1 minut de citit Publicat la 19:50 25 Mai 2025 Modificat la 19:50 25 Mai 2025
Medvedev zona tampon
Medvedev a spus că zona-tampon (cu roșu în imaginea din stânga) ar putea acoperi aproape toată Ucraina. Foto: Hepta / captură Telegram

Zona-tampon de securitate instituită de Rusia va cuprinde aproape toată Ucraina dacă ajutorul militar pentru Kiev continuă, a avertizat, duminică, Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei.

"Dacă ajutorul militar acordat regimului banderit continuă, zona tampon ar putea arăta așa", a scris el pe Telegram, potrivit agenției ruse TASS, citată de presa internațională.

Postarea este însoțită de un videoclip în care așa-zisa "zonă sanitară de securitate" acoperă aproape întreg teritoriul ucrainean, cu excepția unei mici părți din vest.

Expresia "regim banderit" folosită de Medvedev este o trimitere la Stepan Bandera, un naționalist ucrainean care a colaborat cu Germania nazistă.

De altfel, unul dintre pretextele oficiale des invocate de Moscova pentru invazia din 2022 este obiectivul de "de-nazificare" a Ucrainei.

Joi, președintele rus Vladimir Putin a anunțat, în cadrul unei întâlniri cu oficiali guvernamentali, că a luat decizia de a crea o zonă-tampon de securitate de-a lungul frontierei dintre Rusia și Ucraina.

Putin a argumentat că o astfel de măsură este necesară pentru a securiza regiunile ruse de graniță Belgorod, Kursk și Briansk în fața contra-loviturilor ucrainene. Ucraina a condus în august o contra-ofensivă surpriză în Kursk.

Kremlinul a anunțat în aprilie că a eliminat forțele ucrainene din regiunea rusă cu ajutorul soldaților nord-coreeni.

BILD: Rusia pregătește o ofensivă majoră în iunie. Putin vrea șapte regiuni ucrainene

Rusia pregătește o nouă ofensivă majoră în Ucraina, programată să înceapă în iunie, a scris tabloidul german BILD.

Publicația citează experți care spun că președintele rus Vladimir Putin nu a avut niciodată intenția de a accepta un armistițiu, iar recent armata rusă a transferat mii de soldați noi pe front pentru a se pregăti de noua operațiune.

Putin a anexat ilegal, prin degret, patru regiuni ucrainene în toamna lui 2022, fără a le controla în totalitate. Este vorba despre Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

Sursele BILD susțin că liderul rus mai vrea să anexeze și regiunile Dnipro, Harkov și Sumî. 

×
TOP articole
x close