Antena 3 CNN Meteo Fenomen meteo straniu. De ce a nins astăzi doar în anumite cartiere din București | Explicaţiile unui climatolog cunoscut

Fenomen meteo straniu. De ce a nins astăzi doar în anumite cartiere din București | Explicaţiile unui climatolog cunoscut

Un fenomen meteorologic straniu s-a petrecut, astăzi, în Bucureşti. Atenție, a nins doar în anumite porțiuni din anumite sectoare, în timp ce în altele nu a existat niciun fulg de zăpadă. Iată de ce.

de Claudia Popovici    |    21 Dec 2022   •   18:23

"Precipitațiile sunt un fenomen foarte local, pentru că depind mult de norii, care sunt structuri la scară locală.

Până la urmă și norii nu au o compoziție uniformă peste tot, unii au o densitate mai mare a centrilor pe care compensează și apoi se formează picăturile sau se formează fulgii care cad atunci când greutatea lor devine mare și nu mai pot să stea în nor.

Deci, în esență e tot un tip de precipitație. Precipitațiile solide sunt foarte locale, depind foarte mult de structura locală a norului unor.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Este până la urmă o structură care pe verticală poate să aibă câțiva kilometri, dar în plan orizontal, dacă facem o secțiune poate să fie mult mai mică scara spațială respectivă.

Au fost nori peste tot într-adevăr, dar nu au avut toți aceeași cantitate de nuclei pe care să condenseze și apoi să precipite respectivele picături sau în cazul nostru, fulgii de nea.

Și încă un element, să știți că și temperatura solului și temperatura aerului la imediata apropiere a solului nu este aceeași, în oraș.

Avem diferențe mari în funcție de felul în care condițiile locale își pun amprenta.

Eu pot să vă spun că dimineață, când începuse ninsoarea, am traversat orașul din cartierul Titan până în Băneasa, acolo unde există sediul Administrației de Meteorologie.

Ningea și în Titan, în sud-est, dar cu fulgi mai mici, cu intensitate mai mică și intensitatea a crescut pe măsură ce mă apropiam spre centrul și spre nordul Capitalei, acolo unde deja am văzut într-adevăr un strat de zăpadă deja depus.

Fenomen meteo straniu. De ce a nins astăzi doar în anumite zone | Explicațiile unui climatolog cunoscut

N-aș spune că este o ninsoare atipică din punctul de vedere al climatologului care găsește astfel de situații în statistici, în arhive.

Nu vorbesc din punct de vedere al prognozistului și cât de greu e să prognozez unde efectiv îți ninge cu strat subțire și unde nu se menține stratul.

Într-adevăr dacă vrei să faci prognoza, e aproape imposibil să spui unde ai o intensitate mai mare a precipitațiilor.

Așa e și vara. Gândiți-vă că vara poate să plouă, ba chiar consistent, pe o parte a străzii și vezi că pe partea cealaltă nu ai picătură de ploaie.

Deci precipitațiile sunt restrânse, foarte locale. Climatic vorbind sunt greu de prognozat într-adevăr.

Temperaturi neobișnuite în decembrie, în România! 

Exact contrastul acesta este foarte mare. De altfel alternanțe există mereu, dar nu la amplitudinea aceasta, mai ales pe partea asta pozitivă sunt abateri foarte mari.

Ați văzut că am avut temperaturi foarte mari, cu 10-15 grade peste cât ar fi fost normal o perioadă în decembrie după care a venit acest intermezzo mai rece și într-adevăr, e vorba de o dinamică a circulației atmosferice care duce la contracte foarte mari, pornind de la temperaturi mult prea ridicate, trecând prin medie și ușor sub medie.

Dezechilibrul este provocat de aceste temperaturi, mult prea ridicate pentru perioada din anii în care ne aflăm", a explicat Roxana Bojariu, climatolog, în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close